Σύγχυση προκαλούν οι ετικέτες των αντηλιακών

Οι κατασκευαστές των αντηλιακών προϊόντων καλούνται να εισαγάγουν απλούστερη επισήμανση για την προστασία από τον ήλιο, μετά από έρευνα η οποία αποκάλυψε σύγχυση σχετικά με την αξιολόγηση SPF και σύμφωνα με την ιστοσελίδα sofokleousin.gr.

Η έρευνα από τη Royal Pharmaceutical Society έδειξε ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι η διαβάθμιση SPF που αναγράφεται στις ετικέτες δεν εγγυάται ολική προστασία από πιθανή ηλιακή βλάβη.

Η RPS δήλωσε η άγνοια για το θέμα δυνητικά θέτει τους ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο δερματικής βλάβης και καρκίνου.

Οι αντιηλιακές κρέμες έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα από τη UVA και UVB ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ο δείκτης SPF φανερώνει την προστασία που παρέχεται από τις ακτίνες UVB, η οποία είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος. Η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UVA συνήθως υποδεικνύεται από έναν ξεχωριστό δείκτη.

Στην έρευνα των 2000 ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε για την RPS, μόνο το 8% γνώριζε ότι η ένδειξη SPF αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία από τις ακτίνες UVB. Οι περισσότεροι δήλωσαν είτε ότι θεωρούν ότι το SPF ήταν μια ένδειξη των επιπέδων προστασίας τόσο από τις ακτίνες UVB και UVA (56%) ή ότι δεν ήξεραν καν τι δηλώνει η συγκεκριμένη ένδειξη (25%).