Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) διοργανώνει το 13ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής – Γυναικολογίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Μητροπόλεως Θεσσαλίας του Βόλου, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015. Το Συνέδριο απευθύνεται σε Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, Μαίες – Μαιευτές, Αναισθησιολόγους, Παιδιάτρους, Ενδοκρινολόγους, φοιτητές ιατρικής και γενικά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την υγεία της γυναίκας.
Το συνέδριο, που διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε 3 χρόνια, αποτελεί πλέον ένα θεσμό στο χώρο της Μαιευτικής – Γυναικολογίας καθώς αναπτύσσονται διεξοδικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθεί ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως «αιχμή του δόρατος» για τον ιατρικό τουρισμό καθώς πάρα πολλά ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας έρχονται στην Ελλάδα, τόσο από γειτονικές χώρες, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική.
Η υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων ειδικών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών, αλλά και το πιο λογικό οικονομικό κόστος και το προοδευτικό νομικό πλαίσιο, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για όλο και περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Αναφορά θα γίνει στο συνέδριο και στο σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, που είναι μια συχνή επιπλοκή σε γυναίκες που ακολουθούν πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κύκλων διέγερσης ωοθηκών, όλο και περισσότερες περιπτώσεις θα παρουσιάζονται στην καθημερινή κλινική πράξη και επιβάλλεται κάθε Μαιευτήρας – Γυναικολόγος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα τέτοια περιστατικά.
Επίσης θα αναλυθεί διεξοδικά το ζήτημα της κατάψυξης ωαρίων σε ότι αφορά τις γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο σε αναπαραγωγική αφού αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική λύση για αυτές τις γυναίκες προκειμένου να διατηρήσουν μελλοντικά την αναπαραγωγική τους ικανότητα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και συζήτηση για τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο, που αποτελεί ένα ακόμη όπλο στη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου και αποτελεί μια τελευταία εξέλιξη, βασιζόμενη στην πρόοδο της μοριακής Ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται μια απλή αιμοληψία από την έγκυο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Στο αίμα που λαμβάνεται πραγματοποιείται ανίχνευση και έλεγχος του DNA του εμβρύου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας.
Εξετάζοντας λοιπόν το γενετικό υλικό του εμβρύου έχουμε με πολύ υψηλή πιθανότητα τον αποκλεισμό συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με πιο σημαντική το σύνδρομο Down (τρισωμία 21). Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας πρώτος έλεγχος για τον αποκλεισμό του συνδρόμου Down και κάποιων άλλων ανωμαλιών, με στόχο τη μη πραγματοποίηση αμνιοπαρακέντησης ή λήψης χοριακών λαχνών. Έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής που παρουσιάζουν οι δύο μέθοδοι επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου και η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλείται σε κάθε γυναίκα που υποβάλλεται στις επεμβάσεις αυτές.
Ωστόσο οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μέθοδος του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου παρουσιάζει και περιορισμούς, καθώς δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσφέρει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της αμνιοπαρακέντησης. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας βέβαια θα υπάρξει και η βελτίωση της μεθόδου η οποία ευελπιστούμε στο μέλλον να είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί για όλες τις περιπτώσεις.
Ένα ακόμη ξεχωριστό θέμα που θα αναπτυχθεί στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας είναι η σημαντική αύξηση των κοσμητικών επεμβάσεων στα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια. Η αντίληψη των γυναικών για τη «φυσιολογική» και «ιδανική» ανατομία των έξω γεννητικών οργάνων έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζεται σημαντικά από τις πολλαπλές πηγές άντλησης πληροφοριών και εικόνων και κυρίως το διαδίκτυο.
Πριν από κάθε επέμβαση επιβάλλεται λοιπόν μια διεξοδική συζήτηση με κάθε γυναίκα, προκειμένου να γίνει κατανοητή τόσο η επέμβαση όσο και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παράλληλα είναι υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των επιστημονικών εταιρειών να δημιουργήσουν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα στις νεαρές κοπέλες. Επιπλέον είναι σημαντικό όλοι οι Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι να παρέχουν απλές, πρακτικές και κατανοητές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες για την αντιμετώπιση τυχόν σεξουαλικών ενοχλήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν πολλές επεμβάσεις που δεν είναι αναγκαίες και τείνουν να γίνουν μια νέα μόδα στην εποχή μας.
Τέλος, στο συνέδριο θα συζητηθεί και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και θα πρέπει να λαμβάνεται για χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων. Το θέμα του υπερηχογραφήματος στη διάρκεια του τοκετού. Και η προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από Καισαρική τομή (TOLAC).