Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών» – Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

«Βυθίστηκε, έπεσε, η μηχανή σταμάτησε. Δεν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν», ανέφερε ένας από τους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. «Δεν ξέρω πόσα παιδιά και γυναίκες ήταν στο πλοίο. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών. Προσέφεραν βοήθεια οι ελληνικές αρχές. Δεν ξέρω τι συνέβη» επισήμανε.

Τη μαρτυρία ενός 24χρονου οδοντιάτρου Σύρου πρόσφυγα μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Τάσος Πολυχρονόπουλος. Όπως είπε, κατά την ώρα της αναχώρησης, ο 24χρονος άκουσε ότι το αλιευτικό σκάφος είχε 750 άτομα. «Στην πορεία, όπως μαρτυρεί και ο ίδιος, είπαν κατά την αναχώρηση “750 άτομα, κλείσαμε”», ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει, τραβώντας προς τα αριστερά το καΐκι και ξαφνικά για λόγους που ούτε εκείνος κατάλαβε, πήρε δεξιά κλίση και αστραπιαία βυθίστηκε το σκάφος, κάτι που μαρτυρείται και διασταυρώνεται κι από άλλες ειδήσεις δυστυχώς. Αυτή είναι η μαρτυρία του» είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Στο μεταξύ, κλιμάκια της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οργανώσεις και εθελοντές ξεστήνουν τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα που είχαν στηθεί από την Τετάρτη και αδειάζουν τον χώρο μετά την αναχώρηση για τη δομή της Μαλακάσας των 71 διασωθέντων μεταναστών.

Μέσα στην αποθήκη αντικρίζει κανείς ένα «βουνό» από στρώματα και κουβέρτες, σακούλες με ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα, καθώς και σωστικές λέμβους. Από την Τετάρτη επιβαίνοντες του αλιευτικού πλοίου, που βυθίστηκε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, διέμεναν σε αυτό τον χώρο, σοκαρισμένοι με αυτό που είχε συμβεί, αγωνιώντας για την τύχη συγγενών τους που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο και περιμένοντας να επικοινωνήσουν με κάποιον δικό τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 27 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, τους απασχόλησε περισσότερο μία περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο του χορηγήθηκε θεραπεία και σταθερά παρουσιάζει βελτιωμένη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους είναι κι ένας από τους συλληφθέντες, που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών.