Νέο αντιγηραντικό ένζυμο στη μάχη για τη διατήρηση της νεότητας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάκιν, κατέληξαν, μετά από σχετική έρευνα, στο συμπέρασμα  ότι το ένζυμο με την ονομασία «μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ», δρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, η δραστηριότητα του «μιτοχονδριακού συμπλέγματος ΙΙ» στα κύτταρα του δέρματος εξασθενεί στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.

Η διαχρονική δραστηριότητα του ενζύμου παρακολουθήθηκε σε 27 άτομα ηλικίας έξι έως 72 ετών και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται σημαντικά, όσο γερνάει κανείς. Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους.

Η έρευνα στο εξής θα επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου. «Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να ‘φρενάρουν’ την μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», δήλωσε ο Μπιρτς-Μάκιν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology».

Με λίγα λόγια σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου το Νιουκάστλ, το ένζυμο παίζει ρόλο-κλειδί στο να διατηρεί νεανικό το δέρμα και  δίνει ελπίδες για τον εντοπισμό μιας αντιγηραντικής θεραπείας και καλλυντικών προϊόντων από τους Βρετανούς επιστήμονες.