Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη δερματοστιξίας, Γιάννη Μέλλου

Η συζήτηση με έναν καλλιτέχνη δερματοστιξίας ή tattoo artist, (όπως είναι πιο γνωστό), δεν είναι ποτέ βαρετή, πόσο μάλλον, όταν συνομιλείς με έναν από τους καλύτερους της χώρας μας. Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Μέλλου, του Legend Tattoo Studio, ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας μας , για μια από τις αρχαιότερες τέχνες του κόσμου.

1) Τι σας κέρδισε στην δερματοστιξία με αποτέλεσμα να την επιλέξετε έναντι άλλων τεχνών;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τι με κέρδισε στην δερματοστιξία. Ίσως το γεγονός του μόνιμου ή το ότι θα ασκούσα μία από τις αρχαιότερες τέχνες στον κόσμο. Δεν ξέρω είναι λίγο περίπλοκο το θέμα. Πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι μόλις έπιασα το μοτέρ της δερματοστιξίας στα χέρια μου, με γοήτευσε τόσο πολύ που δεν έχω ξανά πιάσει πινέλο ζωγραφικής.

2) Υπάρχει κάποιο είδος σχεδίων δερματοστιξίας που θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστικό της τέχνης σας;

Το στυλ που μου αρέσει είναι ο ρεαλισμός. Με τον ρεαλισμό πιστεύω ότι ποτέ δεν σταματάς να δημιουργείς, μπορείς να βγάλεις χιλιάδες σχέδια και χιλιάδες ιδέες. Μπορείς να κάνεις τρελά πράγματα με τον ρεαλισμό και το κάθε σχέδιο είναι και μια καινούργια πρόκληση, αυτο είναι που με συναρπάζει στον ρεαλισμό, η διαδικασία του να δέσεις πολλές εικόνες μαζί για να φτιάξεις ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτυπώσεις με το καλύτερο δυνατόν τρόπο επάνω στον καμβά σου. 

3) Με την πάροδο του χρόνου πιστεύετε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές και αλλαγές στην τέχνη του τατουάζ;

Βέβαια και υπάρχουν διαφορές με την πάροδο του χρόνου στην τέχνη.Όπως κάθε τέχνη έτσι και το ταττοο έχεις πάει σε άλλη διάσταση και θα πάει ακόμα παρά πέρα. Δεν υπάρχει τερματισμός για το ταττοο, μέρα με την ημέρα, χρόνο με τον χρόνο θα γίνεται ακόμα καλύτερο και θα ανακαλύπτονται νέες τεχνικές και ιδέες. Ακόμα ήμαστε στην αρχή πιστεύω.

4) Πως πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει την τέχνη του τατουάζ η ελληνική κοινωνία;

Αν με ρωτούσατε πριν 8-9 χρόνια θα σας έλεγα ότι είναι ακόμα πολύ παρεξηγημένο στην χώρα μας. Σήμερα έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Ίσως μια πάρα πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων το βλέπει ακόμα ως ακραίο και παρακμιακό. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ακόμα θα έχει αλλάξει τελείως η αντίληψη σχετικά με το ταττοο και θα είναι αποδεκτό ακόμα και σε αυτούς του λίγους που έχουν απομείνει.

5) Θεωρείτε πως υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση στα άτομα με τατουάζ;

Ναι όπως είπα και πιο πάνω ορισμένοι άνθρωποι ακόμα το βλέπουν σαν κακό το ταττοο. Λίγοι βέβαια αλλά υπάρχουν και αυτοί που σε αντιμετωπίζουν με ρατσισμό. Οι περισσότεροι πελάτες μου πάντως ξεκινάνε τα σχέδια τους σε σημεία που να μπορούν τα κρύψουν είτε γιατί δεν θέλουν να τα δουν στις δουλειές τους ή στον κύκλο τους. Δεν θα έλεγα ότι σαν χώρα είμαστε πίσω σε αυτό το θέμα,πιστεύω ότι και στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό. Πάντως είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υφίσταται κάτι τέτοιο.

6) Τι θα μπορούσατε να πείτε σε κάποιον που φοβάται την τέχνη του τατουάζ, προκειμένου να τον προσελκύσετε;

Οι περισσότεροι φοβούνται τον πόνο στο ταττοο. Αυτό που θα τους έλεγα είναι ότι είναι αρκετά παρεξηγημένο στο θέμα του πόνου. Αν και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο, σε γενικές γραμμές το ταττοο δεν πονάει τόσο πολύ όπως το έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Ειδικά αν κάνεις και κάτι μικρό σαν πρώτο ταττοο δεν θα το καταλάβεις καθόλου. Είναι βέβαια και το σημείο που θα το κάνεις, άλλα σημεία του σώματος πονάνε περισσότερο και άλλα λιγότερο. Πάντως σαν θέμα πόνου πιστεύω ότι είναι αρκετά υποφερτός.

7) Η δερματοστιξία πιστεύετε πως είναι τέχνη αφήγησης ή μια απλή «μόδα»;

Πριν μια 3ετία σχεδόν ίσως ναι , ήταν μόδα το ταττοο. Σήμερα όχι. Σήμερα όποιος έρχεται για ταττοο, το ψάχνει πρώτα, ψάχνει το σχέδιο, καλά πριν το αποφασίσει, και το σημαντικότερο είναι ότι θέλει ένα σχέδιο που να τον αντιπροσωπεύει, ένα σχέδιο που να λέει κάτι για αυτόν είτε για κάτι που του έχει συμβεί και θέλει να το αποτυπώσει επάνω του, είτε για κάποιο όνειρο και σκοπό που έχει στην ζωή του. 

8) Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συμμετάσχετε σε δύο από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις δερματοστιξίας, η μία στην Ελλάδα 15-17 Μαΐου και η δεύτερη στο Άμστερνταμ 29-31 Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Είναι πολύ σημαντικό για το στούντιο μας οι συμμετοχές μας σε αυτές τις δύο μεγάλες εκθέσεις, για τον λόγο ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε την δουλειά μας σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι λάτρεις του ταττοο. Στην έκθεση της Ελλάδας μια από τις καλύτερες εκθέσεις της Ευρώπης, συμμετέχουμε εδώ και 5 χρόνια, συνέχεια.

Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και γίνετε ακόμα καλύτερη. Οι διοργανωτές κάθε χρόνο ανεβάζουν τον πήχη όλο και περισσότερο και φέτος θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές γιατί θα συμμετάσχουν πολλοί κορυφαίοι καλλιτέχνες του χώρου από το εξωτερικό. Καλώ τους φίλους και λάτρεις του ταττοο να μη την χάσουν.

Όσον αφορά την έκθεση στο Άμστερνταμ είναι και αυτή μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη έκθεση που γίνεται εδώ και 11 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια τρομερή εμπειρία και μια καλή αρχή για γνωριμίες με διάφορους καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Mellou

α  γ

δ  ζ ε

Πληροφορίες: 

  • Site: http://www.legendtattoo.com/
  • Διεύθυνση: Πρεμετής 1 & Ζάππα Κερατσίνι, (πλησίον Λεωφ.Σαλαμίνος)
  • Ώρες: Δευ – Σαβ: 11:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.
  • Τηλ: 211 72 02 397
  • Email: legendta2@yahoo.gr

Συνέντευξη: Κατερίνα Καλτσά (Δημοσιογράφος), Επιμέλεια: Ειρήνη Χαλκιοπούλου (Φοιτήτρια ΜΜΕ).