Παντελής Βλασσόπουλος: «Κοινός και μοναδικός σκοπός είναι το καλό της Πόλης μας και το γενικό συμφέρον των πολιτών»

Παντελής ΒλασσόπουλοςΟ νυν Δήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, μιλά στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και στο politisonline.

Το ότι κατεβαίνετε ανεξάρτητος, πιστεύετε ότι λειτουργεί στη συνείδηση των πολιτών θετικά;

Η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου Αττικής, που μου έχει κάνει την τιμή να με εκλέγει Πρόεδρο από την ίδρυσή της, το 2009 και να με έχει επιλέξει για δεύτερη συνεχόμενη φορά επικεφαλής του Δημοτικού της Συνδυασμού, είναι μια πολυσυλλεκτική Δημοτική Κίνηση. Τα μέλη της είναι ενεργοί πολίτες που ο καθένας-καθεμιά έχει τη δική του διαφορετική πολιτική προέλευση και κομματική προτίμηση. Κοινός και μοναδικός σκοπός είναι το καλό της Πόλης μας και το γενικό συμφέρον των πολιτών. Για λόγους αρχής λοιπόν, διεκδικήσαμε τη Διοίκηση του Δήμου το 2010, αμφισβητώντας τις κομματικές διαδικασίες επιλογής υποψήφιων Δημάρχων και δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας από τους δημότες της Πόλης μας, που επέλεξαν εμάς να διοικήσουμε το Δήμο από τους άλλους Δημοτικούς Συνδυασμούς που, είτε είχαν λάβει κομματικό χρίσμα είτε όχι, στήνοντας «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Επομένως, οι δημότες του Ηρακλείου, από τις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές είχαν εκφράσει την επιλογή τους, όταν το κομματικό χρίσμα θεωρείτο πλεονέκτημα και συνώνυμο της επιτυχίας.

Εκλεγήκατε δήμαρχος Ηρακλείου στις δημοτικές εκλογές του 2010. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, για πια σημαντικά επιτεύγματα που έχετε πετύχει είστε υπερήφανος;

Παραλάβαμε το Δήμο στα όρια της χρεοκοπίας με χρέος 30.000.000 ευρώ. Καταφέραμε να το μειώσουμε κατά το 1/3 και σήμερα να βρίσκεται στα 19 περίπου, με μέτρα που στόχευαν στην εξάλειψη της σπατάλης, ενώ δεν συνάψαμε καμία νέα δανειακή σύμβαση για να μην υποθηκευτεί για άλλη μια φορά το μέλλον της Πόλης. Κι αυτά κάτω απ’ τις πιο αντίξοες συνθήκες. Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση κατά 65% και ανταποδοτικά τέλη κατά 35% λόγω της αδυναμίας των φτωχοποιημένων από την κρίση νοικοκυριών ν’ αντεπεξέλθουν. Παράλληλα, φροντίσαμε να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης και προστασίας των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες και δημιουργώντας νέες. Μειώσαμε τα υπέρογκα δημοτικά τέλη κατά 8%, επαναφέροντάς τα στα επίπεδα του 2003. Θεωρώ λοιπόν το ότι καταστήσαμε αξιόπιστο, ένα αφερέγγυο και ανυπόληπτο Δήμο, κάτω απ’ τις δυσμενέστερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και ότι προστατεύσαμε άμεσα τους πολίτες, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη καθημερινότητά τους, θα  εκτιμηθεί απ’ τους δημότες, ανάλογα.

Ο κόσμος, με τον οποίο έρχεστε σε επαφή, τι σας λέει ότι χρειάζεται η περιοχή του Ηρακλείου;

Χρειάζεται πλέον να επικεντρωθούμε σε ζητήματα της άμεσης καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, οι ασφαλτοστρώσεις, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, η δημοτική

συγκοινωνία. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα πλέον, παρά το ότι δεν έχει ξεπεραστεί το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, να θέσουμε ως προτεραιότητα την επίλυση  των παραπάνω προβλημάτων στο μέτρο του δυνατού και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς η κρίση, έχει επηρεάσει τους κατοίκους του Ηρακλείου; Τι εισπράττετε από τον κόσμο;

Οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν επηρεάσει τους κατοίκους της Πόλης στο βαθμό που έχουν επηρεάσει όλους τους πολίτες των μεγάλων πόλεων. Με κυρίαρχο το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει όλη τη χώρα και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Οι πολίτες βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση αναμονής, έχουν σχεδόν απαξιώσει όλο το πολιτικό σύστημα, αφού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θεωρούν υπεύθυνες για την οικονομική και κοινωνική κρίση τις κυβερνήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν εμπιστεύονται και την αντιπολίτευση. Βρισκόμαστε δηλαδή στα όρια μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, που αν το πολιτικό σύστημα δεν βρει σύντομα λύσεις για να δώσει διέξοδο στους πολίτες, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να είναι ανεξέλεγκτες.

Σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής (Πατήσια, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας, Μεταξουργείο κλπ), το Ηράκλειο έχει λιγότερη εγκληματικότητα, αν και έχουν σημειωθεί ληστείες το τελευταίο διάστημα. Ισχύει αυτό;

Προφανώς και δεν βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με τις  συνοικίες της Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα εγκληματικότητας στην Πόλη μας. Όμως προς το παρόν, θα έλεγα, ότι δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση που να μην μπορούμε να κυκλοφορούμε τη νύχτα και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν λάβει μέτρα που αποτρέπουν τις ληστείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται, ακόμα και σε περιουσία του Δήμου.

Ο φωτισμός στα πεζοδρόμια είναι επαρκής;

Αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, πρόβλημα με την προμήθεια των λαμπτήρων, λόγω της δικαιολογημένης απροθυμίας των προμηθευτών να συμμετάσχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς, αφού παρέμεναν απλήρωτοι για αρκετό χρονικό διάστημα. Σταδιακά όμως, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του Δήμου, εξοφλώντας υποχρεώσεις προηγούμενων χρόνων και σήμερα μπορώ να σας πω ότι ο φωτισμός της Πόλης είναι ικανοποιητικός ως επαρκής.

Oι κάτοικοι του Ηρακλείου δεν θα ξεχάσουν το περιστατικό με τη δολοφονία των δύο νεαρών αγοριών, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013. Πώς αισθανθήκατε τότε;

Δεν είναι εύκολο να περιγράψω το μέγεθος της θλίψης που αισθάνθηκα, όσο και την απέχθεια για τους στυγνούς εγκληματίες που αφαίρεσαν τις ζωές δυο νέων παιδιών  αδικαιολόγητα, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος τις οικογένειές τους. Ελπίζω σύντομα να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι οργάνωσαν και εκτέλεσαν την απεχθή και στυγνή δολοφονία.

Το Ηράκλειο έχει «χρυσαυγήτες»;

Όπως είναι γνωστό στο Ηράκλειο υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής και είναι φυσικό να έχει μέλη της και πολίτες της Πόλης μας, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για το δήμο σας;

Άμεση προτεραιότητά μας, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι η ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου, ώστε να αξιοποιηθεί και η αναδιοργάνωση που υλοποιήσαμε.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στο Ηράκλειο;

Στο Ηράκλειο γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με τη σύζυγό μου και τα τρία μου παιδιά. Είναι η Πόλη μου, είναι ο τόπος μου, η γειτονιά μου,  γι’ αυτό και το όραμά μου είναι η πρόοδός της και η επανασύνδεση του κοινωνικού της ιστού, για να ζήσουν οι κάτοικοι ό,τι ζήσαμε εμείς στα παιδικά μας χρόνια πριν μας καταπιεί η «ανάπτυξη», όπου οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν κέντρα διακίνησης ιδεών, τόποι γνωριμίας και χώροι που δένονταν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αυτό λοιπόν που μου αρέσει είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων κρατά αυτό το όραμα ζωντανό.

κ. Δήμαρχε, σας εύχομαι καλή επιτυχία.