Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη νίκη και τη διακυβέρνηση, γιατί εξελίσσεται και ωριμάζει»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλά στο politisonline και στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου.

Εάν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιο θέμα θα θίξετε πρώτο στην Ευρωβουλή;
Το θέμα του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου, η έκρηξη των ανισοτήτων, η υψηλή ανεργία και τα αδιέξοδα των πολιτικών μονομερούς λιτότητας είναι πρώτο στην ατζέντα της ευρωπαϊκής αριστεράς και φυσικά και στη δικιά μου. Γιατί η κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες στις οποίες εκδηλώνονται τα μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα, αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το πολιτικό μας σχέδιο περιλαμβάνει στόχους όπως την κατάργηση του σύμφωνου σταθερότητας, και την αντικατάστασή του από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης, απασχόλησης και αειφορίας, η διασφάλιση πίστωσης με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα κράτη μέλη, η έκδοση ευρωομολόγων, η φορολόγηση κερδοσκοπικών συναλλαγών, η ίδρυση ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών αξιολόγησης των οικονομιών και, βέβαια, η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Όταν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, θα εγκαταλείψετε τη θέση σας στην Ευρωβουλή;
Στην Ευρωβουλή, αν οι πολίτες με τιμήσουν με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης, σκοπεύω να δουλέψω για όλη μου τη θητεία, προκειμένου να τιμήσω την εντολή όσων με έστειλαν να τους εκπροσωπήσω. Θα πω περισσότερα γι αυτό σε λίγες μέρες. Υπομονή έως τότε.

Με δεδομένη την οικονομική-κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μία σαφή διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ακολουθεί τη μνημονιακή πολιτική;
Δεν είναι λίγα όσα έχουμε πετύχει έως τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητιέται σε όλο τον κόσμο, από φίλους και αντιπάλους, για την εντυπωσιακή του άνοδο και αντοχή. Φυσικά όμως δεν εφησυχάζουμε ούτε κομπορρημονούμε. Οφείλουμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε, ώστε να πείθουμε περισσότερο και περισσότερους. Υπενθυμίζω επίσης τα ποσοστά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2012, πολύ χαμηλότερα από την τελική του επίδοση.
Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και να δημιουργήσουμε ευρύτερες και ισχυρότερες συμμαχίες. Η κυβέρνηση με κορμό το ΣYΡΙΖΑ δεν είναι κάτι δεδομένο. Απαιτεί πολλή δουλειά, διαρκή επαφή με την κοινωνία και τα κινήματά της, κομματική αλλά και λαϊκή συσπείρωση και, φυσικά, σοβαρότητα.

Αρκετοί συμπολίτες μας, λένε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από πολυγλωσσία». Ποια είναι η δική σας άποψη;
Είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει και μπορούμε καλύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό, αριστερό κόμμα όπου συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις, γίνονται συλλογικές συζητήσεις, λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις και συλλογικά γίνονται σεβαστές απ’ όλους. Η συζήτηση στα όργανα του κόμματος είναι χρήσιμη και δημιουργική και μακάρι να λειτουργούσαν έτσι και τα άλλα κόμματα.
Φυσικά χρειαζόμαστε δραστική βελτίωση στον τομέα της συνοχής και της σαφήνειας του πολιτικού και προγραμματικού μας λόγου για να πείθουμε ολοένα περισσότερο και περισσότερους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη νίκη και τη διακυβέρνηση, γιατί εξελίσσεται και ωριμάζει. Έχει αφήσει πίσω του την εποχή που η Αριστερά είχε περιθωριακό και συμπληρωματικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει όμως να γίνουμε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Να ενισχύουμε διαρκώς την εσωτερική μας συνεκτικότητα.

Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, όταν υποστήριζαν πως, αν έρθει το κόμμα σας στην εξουσία, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή, με αποτέλεσμα να βγει πρώτο κόμμα η Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου του 2012;
Τα “συστημικά” ΜΜΕ είναι άκρως φιλοκυβερνητικά και πολύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ Η μονομέρειά τους «βγάζει μάτι». Ωστόσο, η πραγματικότητα της φτωχοποίησης της κοινωνίας και η ανάγκη για άλλες πολιτικές, βασισμένες στους ανθρώπους και την ανάπτυξη, γίνεται βίωμα για όλο και περισσότερους πολίτες. Οι όποιες προσπάθειες εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής από πολλά ΜΜΕ, έχουν “κοντά ποδάρια”.

«Κατάργηση», «Διαγραφή», «(Επανα)διαπραγμάτευση». Εάν γίνετε κυβέρνηση, τι ακριβώς θα κάνετε με το μνημόνιο;
Ακύρωση των Μνημονίων- Επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης. Αυτή είναι η σταθερή συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Θα επιδιώξουμε μέσα από διάλογο, την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, κάτι που αναγνωρίζεται ως απαραίτητο από όλο και περισσότερους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομολόγους που, φυσικά, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς κρίνετε τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων που κατεβαίνει με το κόμμα σας, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη;
Είναι νέος και δυναμικός, έχει διαρκή ανοδική δυναμική και αναγνωρίζεται σαν μία ισχυρή, σοβαρή και υπολογίσιμη υποψηφιότητα. Αξιοποιεί πολύ καλά την αυτοδιοικητική δουλειά ουσίας που γίνεται στην “Ανοιχτή Πόλη”. Με πολλή και συστηματική δουλειά τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμώ πως θα είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτών των εκλογών.

Η Αριστερά έχει ευθύνες για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ;
Την πρώτη ευθύνη έχουν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν. Η Αριστερά δεν κυβέρνησε. Ο χώρος μας κατήγγειλε συστηματικά το πάρτι κακοδιοίκησης, διαφθοράς και σπατάλης που έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες. Προφανώς και δεν μπορούμε να δεχθούμε ως “σωτήρες” αυτούς που χρεοκόπησαν την χώρα. Ασφαλώς έχουμε κι εμείς το δικό μας, μικρότερο μερίδιο ευθύνης, κυρίως γιατί δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε, με τη δύναμη των πολιτών, αυτή την κατάσταση μια ώρα αρχύτερα.

Ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, έχει επέλθει μία «ρήξη» στις σχέσεις σας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Είναι αναμενόμενη και δεν νομίζω να μας κάνει κακό. Αυτός κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Ο κόσμος καταλαβαίνει περισσότερο απ’ όσο νομίζουν οι ισχυροί του χρήματος και της ενημέρωσης.