Ο Γιάννης Πολίτης στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» για τη Novartis: Η πολιτικο-δικαστική προσέγγιση είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία (ΕΡΤ 1 - 10/04/2019)

Στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1 με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Γιάννη Παναγόπουλο στην παρουσίαση ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα. Η συζήτηση εκκίνησε με τη διεθνή επικαιρότητα, με το Brexit και τις εκλογές στο Ισραήλ, και συνεχίστηκε με την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας και συγκεκριμένα με την υπόθεση Novartis. Καλεσμένος της εκπομπής μαζί με τον Γιάννη Πολίτη ήταν και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας.

[ Δείτε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Άλλη Διάσταση – ΕΡΤ 1 (10-04-2019) και την τοποθέτηση του Γιάννη Πολίτη από το 00:02:40 έως το 00:34:15 (ώρα 16:05 έως 16:36) ]

Brexit

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, μετά και το σχετικό ρεπορτάζ της Μαρίας Κονταξή, ο Γιάννης Πολίτης αναφέρθηκε στην έννοια της λαϊκής κυριαρχίας συγκρίνοντάς την με την δύναμη του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα θέλησε να επισημάνει τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο στην Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ όλων καθώς μπορεί να αλλάξει τον συμβουλευτικό χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος. Στην Ελλάδα μπορεί να μιλάμε συνεχώς για το Βερολίνο, αλλά ξεχνάμε το Λονδίνο. Η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε ο παραδοσιακός σύμμαχός μας από το Ναυαρίνο. Μακάρι το Brexit να ναυαγήσει” σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Novartis

Μιλώντας για τις συνέπειες της έντονης αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος προς τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο, υπογράμμισε διερωτώμενος ότι “Η πολιτικο-δικαστικη προσέγγιση είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Την αναπαράγουν όλα τα κόμματα από το 1989. Επί 15 μήνες, το πολιτικό σύστημα έχει “σταυρώσει” 10 ανθρώπους. Ποιος θα αποζημιώσει αυτά τα πρόσωπα και τις οiοικογένειές τους;” ενώ σε συνέχεια του παραπάνω συμπλήρωσε ότι “Και η Νέα Δημοκρατία που θα έρθει θα κάνει το ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίως” πρόσθεσε, στοιχειοθετώντας την συλλογιστική του βάση της εμπειρίας στο πολιτικό ρεπορτάζ.

“Μέσα από το σκάνδαλο Νovartis τα κόμματα από την ενηλικίωση επιστρέφουν στην παιδική τους ηλικία. Γιατί προφανώς υπάρχει σκάνδαλο και είναι διεθνές, το οποίο και πρέπει να διερευνηθεί. Επίσης ξέρουμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μεγάλη. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να φτάσεις να πεις ότι τα πήραν πολιτικοί.” ανέφερε στη συνέχεια ο Γιάννης Πολίτης.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον διασυρμό αθώων προσώπων, ο δημοσιογράφος είπε τα ακόλουθα, προειδοποιώντας ότι η νοοτροπία του πολιτικού συστήματος παραμένει αμετάβλητη 30 χρόνια, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα: Η διαχείριση αυτού του ζητήματος θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να “κρεμάμε” και να διασύρουμε. Αυτό είναι στρέβλωση της Δημοκρατίας. Πίσω από το καθέναν που περιφέρουμε ως κατηγορούμενο υπάρχουν γονείς, παιδιά, οικογένεια. Και έχουμε δει πολλές φορές παιδιά πολιτικών διεθνώς να μην μπορούν να σηκώσουν ατό το βάρος, και οδηγούνται στην τρέλα, στα ναρκωτικά. Πάντως το ελληνικό πολιτικό σύστημα από το 1989 βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο, όπως θα βρίσκεται και την επόμενη δεκαετία.”

“Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έπρεπε να είχε τελειώσει από χθες, ο κάθε άνθρωπος να έχει τον φυσικό του δικαστή, να κρατιέται αυστηρά απόρρητη η δικογραφία στα χέρια των δικαστών όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, και όποτε αποφασίσει η Δικαιοσύνη ότι υπάρχουν ένοχοι, να το μάθουμε όλοι. Ο διασυρμός είναι στρέβλωση της Δημοκρατίας.”

Επιπλέον, μίλησε για τις τιμές των φαρμάκων και επεσήμανε ότι “ακόμα και σήμερα αγοράζουμε πολύ ακριβά τα φάρμακα πολυεθνικών εταιριών, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα ελληνικά με το 1/5 της τιμής.”

10Απρ2019 – Άλλη Διάσταση