Στον πορφυρό κόσμο των Βερτζί Μαβί

Με αφορμή τον «Μισεμό» μιλήσαμε* με τους Βερτζί Μαβί για τις δημιουργικές επιρροές τους, τα επόμενα σχέδια τους και τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης στην Ελλάδα του σήμερα.

Πότε συναντηθήκατε ως γκρουπ και προέκυψε το όνομα “Βερτζί Μαβί”; 

Συναντηθήκαμε την άνοιξη του 2013 και κάπου στα τέλη εκείνης της χρονιάς προέκυψε και το όνομά μας.  Μέσα  στις σελίδες του Ερωτόκριτου βρέθηκε η λέξη βερτζί που θα πει “πορφυρό”. Δίπλα στο Βερτζί ήρθε να ταιριάξει η λέξη Μαβί που είναι το “βαθύ μπλε”… Έχει μια παιχνιδιάρικη μουσικότητα που μας αρέσει.

Μιλήστε μας για το νέα ηχογράφηση του τραγουδιού Μισεμός κι αν ακολουθούν κι άλλα νέα τραγούδια.  

Το τραγούδι αυτό ήταν από τα πρώτα μας. Το παίζαμε από την αρχή της σύστασης μας, κερδίσαμε με αυτό και ένα ακόμη κομμάτι την “Μαρία” έναν μεγάλο διαγωνισμό πριν από μια πενταετία όπου και τα είχαμε ξανά ηχογραφήσει με το ύφος που τα παίξαμε και στον διαγωνισμό.

Αποφασίσαμε αυτήν την φορά να δώσουμε στο κομμάτι ένα πιο ακουστικό και ατμοσφαιρικό ύφος και να το ξαναστήσουμε. Φυσικά και ακολουθούν και άλλα πράγματα, υπάρχει αρκετό νέο υλικό όπου ευελπιστούμε σιγά σιγά να το επικοινωνούμε.

Συστήστε μας τα μέλη της μπάντας λίγα καλύτερα με ένα μικρό σχόλιο-χαρακτηρισμό για τον καθένα.

Από την μπάντα έχουν περάσει μέσα στον καιρό πάρα πολλά μέλη με σημαντική συνεισφορά.

Αυτήν την στιγμή την μπάντα αποτελούν η Ράνια με την τελειομανία της, ο Γιώργος με την αντιδραστικότητά του, ο Δημήτρης με την αγωνία του, ο Κωνσταντίνος με το ακατάλληλο χιούμορ του και η Ελένη με την αφοπλιστική ηρεμία της.

Ή αλλιώς η Ράνια το αερικό, ο Δημήτρης ο μερακλής, ο Γιώργος ο εκρηκτικός, ο Κωνσταντίνος το πολυεργαλείο  και η Ελένη το ξωτικό…

Υπάρχει η λογική της αφοσίωσης σε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή είστε ανοικτοί στη διαμόρφωση του ύφους σας; 

Υπάρχει η λογική της αφοσίωσης σε έναν συγκεκριμένο ήχο και τρόπο που ταιριάζει στο κάθε κομμάτι, προσπαθούμε να αφήνουμε το υλικό να μας οδηγήσει στο ύφος.

Ποιες θα ονομάζατε ως τις σημαντικότερες επιρροές σας στην πορεία των χρόνων που ασχολείστε με τη μουσική; Έμειναν ίδιες ή εμπλουτίστηκαν τα ακούσματα που σας επηρέασαν; 

Νομίζω πως οι πρωταρχικές επιρροές δεν αλλάζουν και μένουν χαραγμένες βαθιά ως αναφορές, από εκεί και πέρα πάντοτε εμπλουτίζονται απο νέες επιρροές και αυτό είναι και πολύ δημιουργικό να συμβαίνει.

Στίχοι και μουσική. Ποια είναι η ακολουθία σας δημιουργικά; Υπάρχει καταμερισμός ή εμπλέκονται όλοι; 

Ξεκινάμε από κάποια βασική δομή του στίχου και της μελωδίας και από εκεί και πέρα υπάρχει ανοιχτό πεδίο δημιουργίας και ιδεών μέχρι να φτάσουμε σε κάτι που να μας εκφράζει συνολικά.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν μουσικό ειδικότερα και έναν καλλιτέχνη γενικότερα στην Ελλάδα του σήμερα; 

Νομίζω πως το δυσκολότερο κομμάτι για έναν μουσικό και έναν εν γένει καλλιτέχνη είναι να μπορεί οπλιστεί με υπομονή και επιμονή στην πορεία του, είναι μια κούρσα μακράς διαρκείας, είναι ένας Μαραθώνιος θα λέγαμε, όπου μόνο η προσήλωση στον στόχο θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στον δρόμο που αγαπάς. Don’t give up!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι και πώς φαντάζεστε την παρουσίας σας το επόμενο διάστημα;

Μέσα στο καλοκαίρι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τρείς συναυλίες και μας μένει ακόμη μία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ευχόμαστε να είμαστε καλά και από χειμώνα να συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας και να ηχογραφήσουμε κάποια απ’τα τραγούδια μας.

*Αναδημοσίευση από debop.gr