Κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: Βρετανός βουλευτής επιτίθεται στην Ελλάδα κατηγορώντας τη για «κραυγαλέο οπορτουνισμό»

Δεν φθάνει που εκτέθηκαν παγκοσμίως μετά την αδικαιολόγητα καθυστερημένη δημοσιοποίηση της κλοπής περίπου 2000 πολύτιμων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και αρχαιοελληνικά, από το Βρετανικό Μουσείο, τώρα οι Βρετανοί ζητάνε και τα ρέστα κατηγορώντας τους Έλληνες για «κραυγαλέο οπορτουνισμό»!

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση για τις κλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ξεκίνησαν το 2016 και αποδίδονται στον επί σειρά ετών υπεύθυνο των μεσογειακών πολιτισμών Πίτερ Χιγκς, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου έχει επιδοθεί σ΄ ένα απεγνωσμένο damage control προσπαθώντας να περιορίσει το βαρύτατο πλήγμα που έχει υποστεί η διεθνής εικόνα του.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και μέλη της βρετανικής Βουλής που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό και να πείσουν πως η ασφάλεια του μουσείου είναι επαρκής.

Ο Πρόεδρος της Πανκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Βρετανικού Μουσείου, Tim Loughton, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα, για την παγκόσμια έκταση που έχει πάρει το θέμα, κατηγορώντας την πως αμφισβητεί την ασφάλεια του Βρετανικού Μουσείου για ιδιοτελείς σκοπούς, αναφερόμενος,προφανώς, στον μακροχρόνιο αγώνα της χώρα μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο είναι ο κραυγαλέος οπορτουνισμός των Ελλήνων και άλλων που λένε: «Ω, όχι, το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ασφαλές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του BBC. Υπογράμμισε επίσης πως «οι κλοπές στο μουσείο είναι εξαιρετικά σπάνιες» και πως η διοίκηση αντιμετωπίζει το πρόσφατο γεγονός με μεγάλη σοβαρότητα.

Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, καθόλου στην μεγάλη καθυστέρηση διαλεύκανσης της υπόθεσης, δεδομένου ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις από το 2021 και ο φερόμενος ως υπεύθυνος για τις κλοπές εργαζόμενος έχει απομακρυνθεί από τη θέση του εδώ και μήνες, ούτε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αντικειμένων που έχουν κλαπεί, ο οποίος παραμένει αδιευκρίνιστος.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει πρωτοστατήσει και κατά το παρελθόν στην μάχη ενάντια στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα: «Πρόσφατες εκκλήσεις από εκστρατείες που υποστηρίζονται από διασημότητες που χρηματοδοτούνται από εκατομμυριούχους μεγιστάνες των πλαστικών για να δώσουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα είναι άστοχες και επικίνδυνες και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες για την καταστροφή των παγκόσμιων θεσμών μας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και την διαρκώς αυξανόμενη, δυναμική διεθνή στήριξη που έχει λάβει το πάγιο ελληνικό αίτημα.