Αυτοψία σε έργα του υπουργείου Πολιτισμού στην Καλαμάτα πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τη Μεσσηνία, με αφορμή την έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα με την παράσταση «11» -σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα- από την ομάδα Tao Dance Theater.

Η Λίνα Μενδώνη, κατά την συνάντηση της με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο δήλωσε: «Τη διαρκή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο θεσμό.

Ειδικά για το 2024, την πρώτη χρονιά της τέταρτης δεκαετίας του Φεστιβάλ, ενός θεσμού που ξεκίνησε ως περιφερειακός και εξελίχθηκε σε διεθνούς εμβέλειας, η υποστήριξη του Υπουργείου θα είναι ενισχυμένη». Το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με 400.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η Υπουργός συζήτησε με το Δήμαρχο τη μελέτη συνολικής αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού, που εκπόνησε ο Δήμος, σύμφωνα με την οποία μέρος του κτηρίου μπορεί να αξιοποιηθεί ως συνεδριακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο μεταφέρεται η Σχολή Χορού, με νέες αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας.

Αυτοψια_στο_Καστρο_της_Καλαματας

H Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία σε, υπό εξέλιξη έργα, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2014-2020, και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και ο φωτισμός στο Κάστρο της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, σήμερα, στη Μεσσηνία έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16.000.000 ευρώ.

Σχετικά με το Μουσείο της Χώρας, η Υπουργός διαπίστωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς έχει υλοποιηθεί το 50% των οικοδομικών εργασιών, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων η μουσειογραφική μελέτη. Αμέσως μετά, ξεκινάει η κατασκευή της επέκτασης χάρη στην ευγενική χορηγία της κ. Κωνσταντίνας Κολοκυθά- Σταματελοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στο Κάστρο της Καλαμάτας, η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εγκατάσταση του αναβατορίου για τα ΑμεΑ, δηλώνοντας ότι «Η καθολική προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών και των δράσεων Πολιτισμού αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Από αύριο, το Κάστρο της Καλαμάτας καθίσταται προσβάσιμο σε όλους τους συμπολίτες μας. Έτσι, ικανοποιείται το αίτημα της τοπικής κοινωνίας από το ΥΠΠΟ».

Αυτοψια_της_Υπουργου_Πολιτισμου_στο_Καστρο_της_Καλαματας_συνοδευομενη_απο_τον_Δημαρχο_Καλαματας_και_υπηρεσιακους_φορεις

Αναφορικά με τον φωτισμό του μνημείου, η Υπουργός διαπίστωσε ότι ολοκληρώνονται οι πρόδρομες διαδικασίες και έδωσε οδηγίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας να ολοκληρωθεί το έργο, μέχρι τον Ιούνιο 2024, ώστε το επόμενο καλοκαίρι, το Κάστρο να υποδεχθεί φωτισμένο τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στο χώρο, η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και στον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος την συνόδευε, να συνεργαστούν στενά, ώστε να υλοποιηθούν αμέσως προληπτικές ενέργειες, για να ενισχυθεί άμεσα η πυρασφάλεια του χώρου, δεδομένου ότι βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό, φιλοξενώντας πεύκα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπουργού, μέχρι το τέλος του μηνός, στο Κάστρο θα διενεργηθεί αυτοψία από κοινό κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθούν οι δέουσες κατευθύνσεις.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «το Κάστρο της Καλαμάτας απαιτεί συνολική μελέτη ανάδειξης, προκειμένου να ενταχθεί στη ζωή της πόλης, όχι μόνο ως κέντρο καλλιτεχνικής δράσης, αλλά και καθημερινής αναψυχής. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης. Το θέμα της στατικής επάρκειας του μνημείου έχει απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες -την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων- ήδη από την αρχή του χρόνου.

Τον Φεβρουάριο 2023, πραγματοποιήθηκε αυτοψία υπηρεσιακού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού. Τότε δόθηκαν οδηγίες για λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία και εφαρμόστηκαν. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποιεί, αυτή τη στιγμή, μια σειρά πρόδρομων ενεργειών, ώστε σε συνδυασμό με τη στατική μελέτη -αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης- μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εγκριθεί οι εργασίες που πρέπει να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Όμως, μετά τη σημερινή αυτοψία, είναι φανερό ότι απαιτείται και μελέτη πυροπροστασίας, η οποία θα εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με βάση το πόρισμα της αυτοψίας του κοινού κλιμακίου ΥΠΠΟ και ΥΠΚΚΠΠ».