Μουσείο Ακρόπολης: Ανανεωμένο και με το βλέμμα στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γιορτάζει τα 14
Με το βλέμμα στραμμένο στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, το Μουσείο της Ακρόπολης κλείνει σήμερα τα 14 χρόνια λειτουργίας.
Ο Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί επί των ημερών του. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα γενέθλια του Μουσείου, έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών, και ειδικότερα στο χρονικό της επιστροφής του θραύσματος Fagan, χαρακτηρίζοντας το, ως «το πρώτο ελγίνειο που επιστρέφει στην Ελλάδα», ενώ εξήρε και την καλή πρακτική του Μουσείου Antonino Salinas του Παλέρμο αλλά και της Ιταλικής Κυβέρνησης. Η οριστική επανένωση του «θραύσματος Fagan» στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2022.
Η ενέργεια αυτή άνοιξε το δρόμο για την οριστική επιστροφή τριών θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού, χάρη στην απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να τα δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β. Τα θραύσματα επανενώθηκαν με τα υπάρχοντα στην έκθεση του Μουσείου στις 24 Μαρτίου 2023.
Ο κ. Σταμπολίδης αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει διπλωματικές ή και άλλες κινήσεις του Μουσείου της Ακρόπολης και της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή τονίζοντας: «Στρατηγική που ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική».
Αγγίζοντας τα όρια της επισκεψιμότητας
Το Μουσείο της Ακρόπολης μοιάζει να έχει αγγίξει τα όρια της επισκεψιμότητας του, έχοντας ξεπεράσει το τελευταίο έτος τους 1,6 εκατομμύριο επισκέπτες, παρουσιάζοντας σχεδόν διπλασιασμό των επισκεπτών. Το Β’ Εξάμηνο του 2022 καταγράφησαν 884.583 επισκέπτες, σε σχέση με το Β’ Εξάμηνο του 2021 με 483.445 επισκέπτες (πρέπει να συνυπολογιστούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού). Στις 18 Μαΐου δε, όπου το Μουσείο της Ακρόπολης είχε ελεύθερη είσοδο, πέρασαν τις πόρτες του 21.000 άτομα. «Το ζητούμενο τώρα, είναι η ποιότητα της ροής των επισκεπτών» σημείωσε ο κος Σταμπολίδης.
Γενέθλια μέρα
Μια ελιά φυτεύτηκε στην μνήμη του εκλιπόντα Προέδρου Δημήτρη Παντερμαλλή, ενώ το Μουσείο τον τιμά στην σημερινή γενέθλια μέρα, των 14 χρόνων λειτουργίας. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν, ένα μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση, στις 9 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του, με την Ορχήστρα Νέων Δίου.
Ανανέωση της μόνιμης έκθεσης
Ο διαρκής εμπλουτισμός και η ανανέωση της μόνιμης έκθεσης αποτελούν για το Μουσείο Ακρόπολης σημαντικό μέρος της μουσειακής πρακτικής του. Για τον λόγο αυτόν προχώρησε σε σειρά διορθωτικών κινήσεων, κυρίως στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες. Στην είσοδο της ανανεωμένης αίθουσας υποδέχονται τον επισκέπτη οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο Μοσχοφόρος.
Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες, επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.
Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει με άλλο μάτι, όχι μόνο την αισθητική ομορφιά των αγαλμάτων, αλλά και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που τα παρήγαγαν.
Παράλληλα η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέα έργα. Στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης επανατοποθετήθηκε ο Κούρος Ακρ. 596, μετά την επανασυντήρηση και τη συνάρμοση του κορμού με τη βάση, και προστέθηκαν από τις αποθήκες η βάση περιρραντηρίου της Πλύντριας Σμικύνθης (Ακρ. 607), ο κίονας του γναφέα Σίμωνα (Ακρ. 429) και ο κιονίσκος με το άγαλμα της Κόρης (Ακρ. 6503).
Στη βόρεια πτέρυγα του πρώτου ορόφου προστέθηκε η κεφαλή του Ομήρου (EAM 626), η κεφαλή που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο (EAM 581) και το αρχιτεκτονικό μέλος με τα ανάγλυφα σύμβολα της Αθηνάς (Ακρ. 2444).
Επιπλέον, το Μουσείο προχώρησε στην αλλαγή φωτισμού στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου και του τρίτου ορόφου, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες θέασης και αναδεικνύοντας γοητευτικές λεπτομέρειες των εκθεμάτων.