Πώς επήλθε συμβιβασμός για την ταφή του Μίκη στα Χανιά - Τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 και για τρεις ημέρες, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποτίσει φόρο τιμής στον «παγκόσμιο Έλληνα», για να μεταφερθεί εν συνεχεία στα Χανιά, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ταφή του, όπως ήταν η επιθυμία του, για την διασφάλιση και την υλοποίηση της οποίας είχε άλλωστε μεριμνήσει με κάθε τρόπο ο ίδιος, έχοντας προβλέψει τα πάντα.

Το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου στις 3 μ.μ. στη Μητρόπολη και θα ολοκληρωθεί, (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του Μ. Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Από σήμερα το λαϊκό προσκύνημα της σορού του – Την Πέμπτη η ταφή στο Γαλατά Χανίων - Ηλεία Live! Όλες οι ειδήσεις και τα νέα της Ηλείας και της Ελλάδας

Πώς επήλθε ο συμβιβασμός για τον τόπο ταφής του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη

Ύστερα από αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες ο τόπος ενταφιασμού του μεγάλου μας Μίκη, εξελίχθηκε σε «θρίλερ», επήλθε οριστικός συμβιβασμός μεταξύ των μελών της οικογένειας του, εκπληρώνοντας εν τέλει την επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρά του, τον Γαλατά Χανίων, καθώς ο εμβληματικός γίγαντας της μουσικής και των αγώνων του ελεύθερου ανθρώπου, είχε ενορχηστρώσει τα πάντα, ακόμα και όσα αφορούν στον θάνατό του.

Έτσι, την Τετάρτη (8/9) το βράδυ, θα φτάσει στα Χανιά η οικογένεια και η 20μελής ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, προκειμένου την επομένη (Πέμπτη 9/9) να γίνει η ταφή στο νεκροταφείο του Γαλατά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Ωστόσο, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, επέμενε η ταφή του πατέρα της να πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου η οικογένεια έχει εξοχικό.

Μίκης Θεοδωράκης: Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του -Λαϊκό προσκύνημα

Τυπική διαδικασία τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο σήμερα Δευτέρα

Έτσι, έπειτα κι από αυτές τις εξελίξεις, τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του τεράστιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, που θα συζητηθούν σήμερα, Δευτέρα 6/9, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αποκτούν πλέον τυπικό χαρακτήρα.

Σαφή θέση στην όλη υπόθεση πήρε και ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, ο οποίος με ανάρτησή του, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραστεί στη διαδικασία, τονίζοντας ότι δεν αψήφησε τον πατέρα όσο ήταν ζωντανός και δεν θα το κάνει ούτε τώρα, που όλη η Ελλάδα πενθεί και τον Τιμά…

«Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει με νόημα, ενώ ευγενικά καταλήγει, συγκινώντας:

«Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης».