Μενδώνη προς Βρετανικό Μουσείο: «Επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα-Επιστρέψτε τα στην Αθήνα»

Μέσω μιας αυστηρής ανακοίνωσης απαντά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα όσα αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης και έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η υπουργός έκανε λόγο για «προσβλητικές κι επικίνδυνες συνθήκες», επισημαίνοντας ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους, ενώ θέτει δε και πάλι το αίτημα της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι ότι το βρετανικό περιοδικό «The Art Newspaper», σε δημοσίευμα με τίτλο «Βρέχει ξανά στην πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου για τον Παρθενώνα;», σχολίασε τις κακές συνθήκες κάτω από τις οποίες φυλάσσονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρουσιάζοντας και σχετικές φωτογραφίες.

Απαντώντας στην ΕΡΤ, το Βρετανικό Μουσείο απέδωσε στην πανδημία το κλείσιμο των «ελληνικών αιθουσών» σημειώνοντας ότι έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εργασιών συντήρησης σε αυτές τις γκαλερί. Παράλληλα με αυτές τις βασικές επισκευές, υποστήριξε ότι αναπτύσσει ένα στρατηγικό masterplan για τη μεταμόρφωση του Μουσείου στο μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Μενδώνη:

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Έλγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».