Ημερομηνίες εκκίνησης για τον Πολιτισμό: Πότε ανοίγουν μουσεία, θέατρα, θερινά cinema, συναυλίες

Με το άνοιγμα χώρων και την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων του Πολιτισμού (μουσεία, θέατρα, σινεμά) που παραμένουν κλειστές, λόγω των περιορισμών που έφερε το παρατεταμένο lockdown για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, προχωράει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, για την επαναφορά της ζωής όλων μας, σε ομαλούς ρυθμούς.

Πιθανές ημερομηνίες για την επανεκκίνηση χώρων & δράσεων Πολιτισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πρόταση αφορά σε τρεις ημερομηνίες κλειδιά για το άνοιγμα του Πολιτισμού:

  • Η αρχή προτείνεται να γίνει με το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού. Τα μουσεία είναι λογικό να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα, καθώς αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις και από τους τουρίστες που θα καταφθάνουν σταδιακά στην Ελλάδα.
  • Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Τονίζεται όμως ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, ούτε και στους πολυκινηματογράφους.
  • Η συνέχεια θα γίνει με τα θέατρα αλλά και τις συναυλίες και για την επανεκκίνησή τους, προτείνεται ως εναρκτήρια ημερομηνία η 28η Μαΐου.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως ή όχι για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Άνοιγμα του Πολιτισμού με αυστηρά μέτρα προστασίας

Σημειώνεται πάντως ότι για όλες τις δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως θα δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία (μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλίες) θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ανάμεσα σε αυτά θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους παρευρισκομένους.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως και στις υπόλοιπες δραστηριότητες (μάσκες, self test).