Αντιστρόφως ανάλογα με την ζοφερή κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα που έφερε τους τελευταίους μήνες το ελληνικό Cash Rebate, το πρόγραμμα χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας.
Γιατί μπορεί τα σινεμά σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο να παρέμεναν για μήνες κλειστά και πολλές μεγάλες πρεμιέρες να αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, ωστόσο η καλή επειδημιολογική εικόνα που παρουσίαζε η χώρα μας το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις διορθωτικές αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα, αύξησαν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των ξένων παραγωγών στηρίζοντας παράλληλα και την ελληνική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο έχει αναλάβει τη λειτουργία του Cash Rebate σε συνεργασία με το υπουργείο Ψυφιακής Διακυβέρνησης, το 2020 αποτέλεσε χρόνια – σταθμό για την εξέλιξη της πορείας του προγράμματος. Από τη μία πλευρά ήταν η χρονική περίοδος που αποτυπώθηκε η συνολική εικόνα της τετραετούς λειτουργίας του ενώ από την άλλη έγινε η καταγραφή και η αντιμετώπισηση των αγκυλώσεων που είχαν παρατηρηθεί καθιστώντας το πρόγραμμα πολύ πιο εκλυστικό και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Το ελληνικό Cash Rebate
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2021, το ελληνικό Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 125. Η επένδυση για τη χώρα μας μέσω του προγράμματος αγγίζει τα 127€ εκατομμύρια τη στιγμή το συνολικό ποσό της επιστροφής υπολογίζεται σε 46€ εκατομμύρια. Στο παραπάνω θετικό αποτέλεσμα προστίθενται και 31.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάστων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Επενδυτικά κίνητρα της Ελλάδας
«Τα επενδυτικά κίνητρα της Ελλάδας για την στήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, ενισχύθηκαν αποφασιστικά μέσα στο 2020. Η προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΚΟΜΕ για την επιτυχία του προγράμματός του είναι αδιάλειπτη και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που στελεχώνουν την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Το 2021 καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για όσα έπονται και κυρίως για τον τρόπο που πετύχαμε να καταξιωθεί η χώρα μας ως υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης.
Η αναθεώρηση της νομοθεσίας
Η απόφαση αύξησης από το 35% στο στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, που επισημοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τις απαραίτητες τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, η απλοποίηση των διαδικασιών με βάση το πρότυπο των αντίστοιχων διεθνών προγραμμάτων που λειτουργούν με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια αλλά και η ανάδειξη των Περιφερειών ως ως πόλων έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Film Offices, αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς για την Ελλάδα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ, ενθαρρυντική, σε σχέση με την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι και η ελληνική παραγωγή που προγραμματίζεται για το 2021. Με τη χρήση του εργαλείου του Cash Rebate θα έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται τα γυρίσματατ για 15 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού με την συνολική οικονοινική ενίσχυση του θα λάβει το ελληνικό σινενά από το πρόγραμμα να ξεπερνά τα 3,2 εκατομμύρια. Ιδιαίτερα σημαντική, εξάλλου, για την εγχώρια παραγωγή, είναι και η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση και την διανομή της μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα όπως ταNetflix, Apple TV, Disney κ.α.