Θλίψη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: Το αυτοβιογραφικό «Διδυμότειχο Μπλουζ» ήρθε λίγο πριν παρατήσει το τραγούδι

Mε την μουσική του σημάδεψε την εφηβεία και την ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς – και όχι μόνο. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 63 ετών,  άφησε πίσω του τραγούδια-διαμάντια για την ελληνική μουσική: «Πόσο σε θέλω»- με τους Τερμίτες- «Σκόνη», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Τιτανικός», «Εκεί στον Νότο», «Μου λες τα μάτια σου» είναι μερικά μόνο από αυτά.

Ωστόσο το «Διδυμότειχο Μπλουζ»,σημάδεψε την καλλιτεχνική του πορεία. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τερμίτες που έφτιαξε, μαζί με τους Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη, είχε βρεθεί χωρίς δουλειά. «Άφραγκος», όπως ο ίδιος είχε πει σε συνεντεύξεις του, να τον συντηρεί η γυναίκα του.

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι και σπάσει ταμία, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν έτοιμος να παρατήσει τον καλλιτεχνικό χώρο για πάντα και να εγκατασταθεί μόνιμα στον Βόλο, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» .

Πριν ασχοληθεί με το τραγούδι, δούλευε στη δισκογραφική Minos ως κούριερ πωλήσεων.

Ο Μάκης Μάτσας είχε γράψει στο βιβλίο του «Πίσω από τη Μαρκίζα, 40 χρόνια ελληνικής μουσικής όπως την έζησα»:

«Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά: ένας ατίθασος και απείθαρχος νεαρός, που ήταν αδύνατον να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τα ωράρια. Σχεδόν κάθε μέρα είχε και έναν καβγά με τον διευθυντή πωλήσεων, τον Βασίλη Μιχαηλίδη», ο οποίος τον απέλυσε από τη δουλειά.

«Η προσωπική μου ιστορία»

Όταν ο Μαχαιρίτσας επέστρεψε στη δισκογραφική εταιρεία ως τραγουδιστής ήθελε να ξεκινήσει σόλο καριέρα. Αρχικά κυκλοφόρησε τον δίσκο «Ο μ’αγαπάς και η σ’αγαπώ» , ο οποίος δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1991 παρουσίασε στην εταιρεία Minos το «Διδυμότειχο μπλουζ», το οποίο εμπνεύστηκε από τα χρόνια του στον στρατό:

Ο Μαχαιρίτσας είχε πει : «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα.»…

Ο Μαχαιρίτσας έγραψε τη μουσική και το τραγούδι προοριζόταν να το τραγουδήσει ο ίδιος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο από τη δισκογραφική του επέμειναν να το τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας- με τον οποίο είχαν άλλωστε ήδη καλή συνεργασία στη «Σκόνη».

Τελικά το «Διδυμότειχο Μπλουζ» τραγούδησαν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας, γράφοντας μουσική ιστορία.