«Σίγησε» η Μονσερά Καμπαγιέ. Η διαδρομή της μεγάλης σοπράνο που της έλεγαν ότι «έχει καλούτσικη φωνή»

«Έφυγε» σήμερα σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη, η διάσημη ισπανίδα υψίφωνος Μονσερά Καμπαγιέ.«Πέθανε τη νύκτα στο νοσοκομείο Sant Pau», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το νοσοκομείο της Βαρκελώνης

H μεγάλη σοπράνο, η οποία είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4,000 παραστάσεις στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ‘τελευταία ντίβα’ όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Oι δυνατότητες της φωνής της γίνονται αντιληπτές, όταν η Μονσερά Καμπαγιέ είναι ακόμη 14 ετών. Σπουδάζει πιάνο  και φωνητική από την ηλικία των 6. Ολοκληρώνει τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο της Βαρκελώνης σε ηλικία 23 ετών.

“La serva padrona” του Περγκολέζι είναι η πρώτη όπερα, στην οποία συμμετέχει επαγγελματικά και με το τέλος της παράστασης καβγαδίζει με τον μαέστρο, ο οποίος την επιπλήττει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου το κοινό έβλεπε την πλάτη της. Του εξηγεί ότι φοβόταν και ντρεπόταν και δεν ήθελε τα βλέμματα του κόσμου να την αποσπούν από το στόχο της.

Όπως θα εξομολογηθεί αργότερα σε συνέντευξη της, αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που φοβήθηκε τόσο πολύ. 

Οι αποτυχημένες οντισιόν

Έχει προηγηθεί μια σειρά αποτυχημένων οντισιόν στην Ιταλία, όπου η Καμπαγέ ακούει ό,τι δεν πρέπει να ακούσει μία πολλά υποσχόμενη υψίφωνος στα πρώτα της βήματα: ότι έχει «καλούτσικη φωνή», ότι «καλύτερα θα ήταν να πάει σπίτι της, να παντρευτεί και να γίνει μητέρα», αλλά δεν πτοείται.

Το 1965 ήταν η τυχερή της χρονιά καθώς αντικατέστησε μια άλλη υψίφωνο στον δύσκολο ρόλο της Λουκρητίας Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Ντονιτσέτι στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η παγκόσμια αναγνώριση θα έρθει περίπου 10 χρόνια μετά με τη «Λουκρητία Βοργία» του Ντονιτσέτι στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στο τέλος της παράστασης, η Καμπαγιέ θα χειροκροτείται για περίπου μισή ώρα με το κοινό όρθιο.  

Στο εξής εμφανιζόταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της, γεμάτη αυτοπεποίθηση στις πρόβες και παντοδύναμη στη σκηνή.

Τολμηρή

Η Καμπαγέ  είναι μία τολμηρή κυρία. Δεν φοβάται την επιβλητική σκηνική παρουσία της, την οποία τονίζει και εκτός σκηνής με εντυπωσιακά κοσμήματα, εσάρπες και φορέματα που υπογραμμίζουν την ισπανική καταγωγή της. Δεν φοβάται επίσης να πειραματιστεί με είδη μουσικής έτη φωτός μακριά από το ρεπερτόριο και την κλασική μουσική παιδεία της. Ενδεχομένως, στην Καμπαγιέ οφείλουμε τη μόδα συνεργασιών ροκ (και ποπ) καλλιτεχνών με μεγάλους της όπερας. 

Ένωσε την όπερα με την ροκ

Ήταν κάτι που εκείνη «εισηγήθηκε» μέσα από τη θρυλική πλέον συνεργασία της, το 1988, με τον πρόωρα χαμένο «αρχηγό» των “Queen”, Freddie Mercury, μέσα από το άλμπουμ τους “Barcelona”, όπου κρύβονται κάποιες ανεπανάληπτες επιτυχίες: από το ομώνυμο τραγούδι μέχρι το Ensueño και τη δική τους εκδοχή του “Guide me Home”, ο δίσκος αποδεικνύεται εκτός από τεράστια εμπορική επιτυχία και δρόμος για να έρθει η όπερα κοντά σε ένα κοινό που την αποστρέφεται.

Η κηδεία της Μονσερά Καμπαγιέ  θα τελεστεί  την Δευτέρα στη μητρόπολη της Καταλονίας.

Με πληροφορίες από lifo.gr