Από τις εκδόσεις “Διόπτρα” κυκλοφορεί το βιβλίο “Αρχαίοι Έλληνες” της Edith Hall, σε μετάφραση Ουρανίας Τουτουντζή και επιμέλεια Ροδάνθης Παπαδομιχελάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο της διακεκριμένης ερευνήτριας της κλασικής Ελλάδας Edith Hall προσφέρει μια σύνθεση ολόκληρου του αρχαιοελληνικού βιώματος, από την άνοδο των μυκηναϊκών βασιλείων κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. ως την τελική επικράτηση του χριστιανισμού επί του παγανισμού, το 391 μ.Χ.
Το καθένα από τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου επισκέπτεται μια διαφορετική ελληνική κοινότητα, σε μια διαφορετική στιγμή, μέσα στους είκοσι αιώνες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το βιβλίο διατυπώνει και στηρίζει ένα ισχυρό, πρωτότυπο επιχείρημα: Ένα σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κατέστησε τους Έλληνες τόσο ιδιαίτερους, και τους έκανε επίσης να είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή ώστε να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη της ανθρώπινης προόδου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της ιστορίας, αυτά που έκαναν τους Έλληνες να είναι με τόσο αναγνωρίσιμο και μοναδικό τρόπο ξεχωριστοί, ήταν η κοινή καταγωγή τους από τους ίδιους ήρωες, ο τρόπος που θυσίαζαν στους θεούς τους, οι κανόνες που είχαν σχετικά με την αξιοπρεπή στάση ζωής, και η όμορφη γλώσσα τους. Όμως η Edith Hall υποστηρίζει ότι και η ιδιοσυγκρασία τους ήταν εξίσου σημαντική με τα επιτεύγματά τους, που σήμερα μας προκαλούν δέος. Ήταν επαναστατικοί, θαύμαζαν την τελειότητα, χειρίζονταν εξαιρετικά τη γλώσσα και αγαπούσαν με πάθος τις απολαύσεις. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα στάθηκε η συνεχής στον χρόνο ταυτότητά τους ως θαλασσοπόρων, το ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν για εκείνους τρόπος ζωής.
Με την προσεγμένη του έρευνα και την καλοδουλεμένη διατύπωση, το βιβλίο Αρχαίοι Έλληνες αποτελεί μια πολύ χρήσιμη συνεισφορά στην προσπάθειά μας να τους κατανοήσουμε.
Η συγγραφέας:
Η Edith Hall είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Κέντρο Ελληνικών Μελετών του King’s College, στο Λονδίνο. Ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, όμως της αρέσει να συνδυάζει την αυστηρότητα της δουλειάς της με την ευχαρίστηση σε όλους τους τομείς της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής ιστορίας, κοινωνίας και σκέψης. Από τη στιγμή που ξεκίνησε τη συνεργασία της με το King’s College, δίδαξε μαθήματα σχετικά με την Αλεξανδρινή Λογοτεχνία, το Ελληνικό Θέατρο και πιο συγκεκριμένα τον Αισχύλο, και τώρα εργάζεται επάνω σε μια εισαγωγή στην Κατανόηση της Κλασικής Εποχής, σε έναν κύκλο δεκαέξι παραδόσεων.
Για την προσφορά της, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα την τιμήσει τον Φεβρουάριο του 2017, απονέμοντάς την τον τίτλο της επίτιμης διδάκτορος.