Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 27 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο Άστορ, το 7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – η μεγαλύτερη έως τώρα έκδοσή του. Οι 50 ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
Το Φεστιβάλ προβάλλει ταινίες οι οποίες προσφέρουν μια πανοραμική εικόνα της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής στον χώρο του εθνογραφικού κινηματογράφου, ενώ οι μικρές-μεγάλες ιστορίες που διηγούνται ανοίγουν παράθυρα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέα στον κόσμο.
Τι θα δούμε;
Εικόνες της καθημερινότητας, σκαφτιάδων που ψάχνουν για μύδια στις τεράστιες λασπώδεις πεδιάδες του Maine (At Low Tide/Στην ‘Αμπωτη της Anna Grimshaw, USA), διαδέχονται εκείνες της ζωής δυο ομόφυλων οικογενειών, που βρήκαν τον τρόπο να υπάρξουν μέσα σε μια νομικά γκρίζα ζώνη στην Ελβετία (Extended Family/Εκτεταμένη Οικογένεια της Ramona Sonderegger, CH).
Μία μικροσκοπική χριστιανική εκκλησία στη Λεμεσό της Κύπρου γίνεται φιλόξενος τόπος λατρείας για Βουδιστές μετανάστες (Water Church/Εκκλησία του Νερού της Καίτης Παπαδήμα, CY, UK), τη στιγμή που ένας από τους μακροβιότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς Αφροαμερικανών στο νότιο Μισισιπί παλεύει ν’ αντισταθεί στη βιομηχανοποιημένη γεωργία (Portrait of a Cooperative/Πορτρέτο ενός Συνεταιρισμού της Sarah Franzen, USA) κι ένας επίδοξος σούπερσταρ ράπερ που ζει στις φτωχογειτονιές της Μοζαμβίκης περιμένει την ευκαιρία του να λάμψει (Maputo των Jo Ribeiro, ΜΖ).
Όσοι παρευρεθούν στο Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πολλές ακόμα ταινίες από χώρες, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Γαλλία, το Τατζικιστάν, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Ethnofest, στο διευρυμένο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων και της σταθερής συνεργασίας του με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Επιπλέον, η ενότητα Summer School, όπως κάθε χρόνο, θα προβάλει μια επιλογή από ταινίες φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου που προέκυψαν από τη συμμετοχή τους στο ομώνυμο θερινό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας και την επιμέλεια του φεστιβάλ.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας εντάσσονται επίσης δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα masterclasses, της διάσημης ανθρωπολόγου και κινηματογραφίστριας Anna Grimshaw, συγγραφέα μεταξύ άλλων των «The Ethnographer’s Eye» και «Ο Κινηματογράφος της Παρατήρησης», καθώς και της σκηνοθέτιδος και ακαδημαϊκού Alexandra Tilman, καλεσμένης του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τις έμπειρες αυτές δημιουργούς τόσο τεχνικές όσο και θεωρητικές όψεις του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα φετινά αφιερώματα. «Στην Κύπρο με την κινηματογραφική κάμερα» ονομάζεται η σειρά προβολών και εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται υπό την επιμέλεια του ανθρωπολόγου Παυσανία Καραθανάση και της μουσειολόγου – παιδαγωγού Δέσπως Πασιά και με την υποστήριξη του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας – Σπίτι της Κύπρου.
Επιπλέον, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα φιλοξενήσει εκδήλωση στη μνήμη του σημαντικού κοινωνικού ανθρωπολόγου Peter Loizos, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί η ταινία του Sophia’s People: Eventful Lives (Η Σοφία και οι δικοί της), με θέμα μια οικογένεια Ελληνοκυπρίων προσφύγων από το χωριό Αργάκι, στο οποίο ο Loizos διεξήγαγε επιτόπια έρευνα τη δεκαετία του 1960.
Το δεύτερο φετινό αφιέρωμα με τίτλο «Εθνογραφικές προσεγγίσεις των κοινωνικών ρόλων του φύλου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με φοιτητές του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και εξετάζει θεματικές όπως η έμφυλη κοινωνικοποίηση, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και η ανατροπή των στερεοτύπων σε διάφορες όψεις της κοινωνικής ζωής και διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Οι τιμές εισιτηρίων είναι 2 ευρώ ανά προβολή, 5 ευρώ το ημερήσιο εισιτήριο και 10 ευρώ ο περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ. Η είσοδος για ανέργους και φοιτητές είναι δωρεάν. Δωρεάν είναι επίσης η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Εθνογραφικές προσεγγίσεις των κοινωνικών ρόλων του φύλου». Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
Δείτε περισσότερα εδώ.