Από τις εκδόσεις “Πόλις” κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι χαρισματικοί» του Marcus Sakey, σε μετάφραση Αποστόλη Πρίτσας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένα κοριτσάκι στο Ουαϊόμινγκ μπορεί να διαβάζει τα πιο σκοτεινά μυστικά των ανθρώπων από τον τρόπο που σταυρώνουν τα χέρια τους. Στη Νέα Υόρκη, ένας άντρας χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του για να προβλέψει την πορεία του Χρηματιστηρίου, κερδίζοντας 300 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα. Στο Σικάγο, μια γυναίκα μπορεί να γίνεται αόρατη, με το να στέκεται και να κινείται στα σημεία όπου δεν κοιτάζει κανείς. Πρόκειται για τους “Χαρισματικούς”. Από το 1980 και μετά, ένας στους εκατό ανθρώπους γεννιέται με μια ιδιαίτερη ικανότητα που τον κατατάσσει σ’ αυτή την κατηγορία.
Αν η “κανονική” ανθρωπότητα είδε, στην αρχή, τους Χαρισματικούς ως μια ευκαιρία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τώρα τους αντιμετωπίζει με ανησυχία. Η αμερικανική κυβέρνηση φακελώνει αυτούς τους “Αφύσικους” για να τους ελέγχει και να τους επιτηρεί ευκολότερα. Μπροστά σ’ αυτό το νέου τύπου απαρτχάιντ, μια ριζοσπαστική μερίδα των Χαρισματικών, με επικεφαλής κάποιον Τζων Σμιθ, διεκδικεί την ισότητα δικαιωμάτων καταφεύγοντας ακόμα και στην τρομοκρατία. Μια ειδική κυβερνητική υπηρεσία ιδρύεται για την καταπολέμηση των εξεγερμένων, και οι πράκτορές της διαθέτουν κάθε εξουσία, που φτάνει ως τη δυνατότητα να εκτελούν υπόπτους χωρίς δίκη. Ένας από τους καλύτερους πράκτορες της Υπηρεσίας είναι ο Νικ Κούπερ. Χαρισματικός κι αυτός, ικανός να προβλέπει μέσω της γλώσσας του σώματος τις σκέψεις και τις προθέσεις όσων είναι γύρω του, χρησιμοποιεί το χάρισμά του για να καταδιώκει τους τρομοκράτες με απαράμιλλη επιτυχία. Άμεσος στόχος του, ο Τζων Σμιθ. Αλλά, για να τον συλλάβει, θα πρέπει να διεισδύσει στην οργάνωσή του και να χαρακτηριστεί από τους συναδέλφους του ως προδότης… Και τότε ο Κούπερ θα αρχίσει να αμφισβητεί όλες τις ως τότε ακλόνητες πεποιθήσεις του. Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ότι είναι.
Ο Μάρκους Σέικι, “ένας σύγχρονος μετρ του σασπένς” (Chicago Sun-Times), “ένας από τους καλύτερους αφηγητές που διαθέτουμε” (Michael Connelly), “το ηλεκτροσόκ που το αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα είχε ανάγκη” (Dennis Lehane), γράφει ένα βιβλίο περιπέτειας που συνδυάζει τους καταιγιστικούς ρυθμούς του θρίλερ με την οξυδερκή κοινωνική κριτική. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση, η οποία αφορά έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό αλλά και τρομακτικά όμοιο με τον δικό μας.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)