Στην ηλεκτρονική μορφή της βελγικής εφημερίδας L’ avenir μίλησε ο Γιαν Φαμπρ, σχετικά με την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο Βέλγος καλλιτέχνης παραιτήθηκε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για την απόφασή του να υπάρξουν αποκλειστικά βελγικές παραγωγές στο φετινό πρόγραμμα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο του εγχώριου καλλιτεχνικού όσο και του πολιτικού χώρου.
«Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά» αναφέρει στη δήλωσή του ο Φαμπρ.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φαμπρ δεν υπέβαλε την παραίτησή του στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πλήθος Ελλήνων καλλιτεχνών συγκεντρώθηκαν στο θεάτρο Σφενδόνη ώστε να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το ζήτημα καθώς και να καταθέσουν κείμενο που είχε γράψει ο θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης και χαρακτήριζαν το Φαμπρ ως «persona non grata».
Εκτός από τον Φαμπρ, επιθέσεις δέχθηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς και από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι “το υπουργείο Πολιτισμού και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχουν καταλάβει την αστοχία τους και ζητάμε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση του προγράμματος, με αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών παραγωγών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση μας και μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος».
«Το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μετονομασθεί σε Διεθνές για τον απλούστατο λόγο ότι ανέκαθεν πληρούσε αυτή τη διάσταση» επισήμαινε ακόμα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.