Πώς έμοιαζε, άραγε, ο Πολεμιστής της Πύλου;

Στην ανάπλαση της μορφής του Πολεμιστή της Πύλου που αποκαλύφθηκε πέρυσι σε ασύλητο τάφο ηλικίας 3.500 ετών στην Πύλο σκέφτεται να προχωρήσει η ανασκαφική ομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηςΑγγελικής Κώττη στο “Εθνος”, ο τάφος χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια. Καθώς ήταν ασύλητος, μας δίνει πάμπολλες πληροφορίες. Φαίνεται ότι ανήκε σε επιφανή άνδρα της εποχής και διαψεύδει την πεποίθηση ότι κοσμήματα είχαν μόνο οι γυναικείοι τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και μια μοναδική χρυσή αλυσίδα, για την πλήρη και σωστή ανασκαφή της οποίας απαιτήθηκε πολύς καιρός.

Όλα δείχνουν ότι ο “ένοικος” του τάφου ήταν πλούσιος, με αίγλη και εξουσία, πολεμιστής και νέος. Το κρανίο και η λεκάνη του νεκρού μεταφέρθηκαν για αξονική στο νοσοκομείο Καλαμάτας διότι με το πέρασμα των αιώνων είχαν ενσωματωθεί σε πετρώματα. Οπως διασπιστώθηκε, κάτω από το οστεολογικό υλικό υπάρχουν μεταλλικά ευρήματα, τα οποία θα αποκολληθούν σιγά σιγά και με προσοχή.

Αν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, τότε ίσως γίνει κατορθωτό να δούμε και πώς έμοιαζε ο Πολεμιστής, όπως είδαμε και το πρόσωπο της Μύρτιδας, του κοριτσιού που πέθανε από λοιμό στην Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο λακκοειδής τάφος εντοπίστηκε από τους Jack L. Davis και Sharon R. Stocker του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κατά το καλοκαίρι, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

πολεμιστης-πυλος2