Οι «φωνές» για την απουσία Αφροαμερικανών ηθοποιών από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ συνεχίζονται. Μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και παρά την παρέμβαση της προέδρου της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν, οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν, με τους Τζορτζ Κλούνι και Λουπίτα Νιόνγκ’Ο να εκφράζουν την απογοήτευσή τους.
Ο Τζορτζ Κλούνι, όπως αναφέρει το in.gr, κατηγόρησε την Ακαδημία «ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο κάτοχος δύο Όσκαρ είπε: «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Ήμασταν καλύτεροι σε αυτό».
«Εάν θυμηθείτε, πριν από 10 χρόνια, η Ακαδημία έκανε καλύτερη δουλειά» είπε ο γνωστός ηθοποιός – σκηνοθέτης, μιλώντας στο Variety. Είπε ότι οι Αφροαμερικανοί «έχουν δίκαιο να θεωρούν ότι η βιομηχανία δεν τους αντικατοπτρίζει με σωστό τρόπο», σημειώνοντας ότι ταινίες όπως τα: Creed, Concussion, Beasts of No Nation και Straight Outta Compton θα έπρεπε να είχαν λάβει περισσότερες υποψηφιότητες.
«Γύρω στο 2004 υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι -όπως ο Ντον Τσιντλ, ο Μόργκαν Φρίμαν» σημείωσε ο Κλούνι. «Και ξαφνικά αισθάνεσαι ότι κινείσαι προς την λάθος κατεύθυνση» είπε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οι Αφροαμερικανοί, αλλά και οι ισπανόφωνοι ηθοποιοί, για τους οποίους τα πράγματα είναι «χειρότερα» -όπως είπε.
Η Νιόνγκ’Ο, η οποία το 2014 κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «12 Χρόνια Σκλάβος» έγραψε στο Instagram ότι στηρίζει όσους «ζητούν την αλλαγή» και σημείωσε ότι τα Όσκαρ θα πρέπει να είναι μία «γεμάτη διαφοροποίηση αντανάκλαση των καλύτερων που έχει να προσφέρει η τέχνη μας σήμερα».
Ο σκηνοθέτης του «12 Χρόνια Σκλάβος», Στιβ ΜακΚουίν, κάλεσε να δοθούν στους μαύρους ηθοποιούς ίσες ευκαιρίες.
Την αντίδρασή του είχε εκφράσει και ο ηθοποιός Ντέιβιντ Ογιέλογουο, λέγοντας ότι τα βραβεία δεν τον εκφράζουν. Ο Ογιέλογουο δεν ήταν υποψήφιος πέρυσι για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Selma».
Είναι η δεύτερη χρονιά που Αφροαμερικανοί υποψήφιοι απουσιάζουν πλήρως από τις κατηγορίες ερμηνείας των Όσκαρ.
Τη φωνή του με όσους αντιδρούν για την έλλειψη Αφροαμερικανών υποψηφίων στα Όσκαρ εξέφρασε και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Μάικλ Μουρ, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και σχετίζεται με την κουλτούρα που επικρατεί στο Λος Αντζελες.
Εν τω μεταξύ, ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των Όσκαρ, σημείωσε ότι δεν έκανε λόγο για μποϊκοτάζ.
«Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη μποϊκοτάζ» δήλωσε ο Λι σε συνέντευξη στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Το μόνο που είπα ήταν… ότι η όμορφη σύζυγός μου Τόνια (κι εγώ) δεν θα πάμε. Αυτό είναι όλο και αιτιολόγησα την απόφασή μου. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τη λέξη μποϊκοτάζ».
Ο Λι υποστήριξε ότι το Χόλιγουντ πρέπει να διευρύνει την φυλετική ποικιλία του με ένα πρόγραμμα εφάμιλλο με εκείνο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (NFL) που προβλέπει οι ομάδες να παίρνουν συνεντεύξεις κι από μαύρους υποψήφιους για τις θέσεις των προπονητών.
«Αυτό αύξησε τον αριθμό των προπονητών και εκτελεστικών στελεχών που ανήκουν σε μειονότητες στο NFL και πρέπει να χρησιμοποιηθεί… διότι δε μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτό το παλιό επιχείρημα: «Δε μπορούμε να βρούμε υποψηφίους με προσόντα… Αυτά είναι ανοησίες» τόνισε ο Λι.
«Τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν»
Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας, τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν, λένε αναλυτές στον Guardian.
Μπορεί η πρόεδρος της Ακαδημίας να δήλωσε «συντετριμμένη», αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι κάποιοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο να στηρίξουν την πολιτική ορθότητα.
Πηγές ανέφεραν στον Guardian ότι υπάρχουν κάποιοι που στρέφονται μυστικά κατά της καμπάνιας #OscarsSoWhite (Όσκαρ υπερβολικά λευκά), αλλά δεν μιλούν φοβούμενοι μήπως χαρακτηριστούν ως ρατσιστές.
Κινηματογραφιστής είπε ότι το θέμα αποτελεί «πυριτιδαποθήκη» που κανείς δεν τολμά να πλησιάσει.
Ο Τζέφρι Γουέλς, κινηματογραφικός μπλόγκερ, δήλωσε ότι και άλλοι στηρίζουν την άποψή του ότι η ερμηνεία του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν στο Creed για παράδειγμα ή το Straight Outta Compton δεν άξιζαν υποψηφιότητες, αλλά κανείς δεν τολμά να πει την άποψή τους.
Μιλώντας στο The Hollywood Reporter, μέλη της Ακαδημίας σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά προσβλητικός ο ισχυρισμός ότι επειδή δεν υπήρξαν μαύροι υποψήφιοι, τα μέλη της Ακαδημίας είναι ρατσιστές.
Η Πενέλοπε Αν Μίλερ για παράδειγμα σημείωσε ότι λυπάται που δεν υπήρξαν μαύροι υποψήφιοι ηθοποιοί, λέγοντας ότι ψήφισε κάποιους. «Ωστόσο, το να αφήσει κάποιος να εννοηθεί ότι αυτό έγινε επειδή όλοι μας είμαστε ρατσιστές, είναι απίστευτα προσβλητικό. Δεν θέλω να με ρίχνουν σε μία κατηγορία ως ρατσίστρια, γιατί σίγουρα δεν είμαι και στηρίζω και κερδίζω από το ταλέντο των μαύρων ηθοποιών σε αυτή τη βιομηχανία. Απλά ήταν μια απίστευτα ανταγωνιστική χρονιά» λέει.
Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην 88η τελετή απονομής που πραγματοποιείται στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς φέτος τα βραβεία παρουσιάζει ένας Αφροαμερικανός κωμικός: ο Κρις Ροκ.