Αχνοί χρωματισμοί και ανθρώπινες απεικονίσεις στα μαρμάρινα επιστύλια, οι νέες αποκαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης
Σε νέες αποκαλύψεις από την εξέλιξη των εργασιών συντήρησης των ευρημάτων στον Τύμβο Καστά προέβη ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.
Συγκεκριμένα, από τη σωστική συντήρηση που πραγματοποιείται στα εργαστήρια του αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης αποκαλύφθηκαν αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις ανθρώπινων απεικονίσεων σε μαρμάρινα επιστύλια από τον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό, που στην πορεία, με την πρόοδο της συντήρησης, θα γίνουν ευδιάκριτες.
Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών εξήγησε ότι μετά τον πρώτο καθαρισμό των επιστυλίων θα ακολουθήσει η επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι όλες οι εργασίες πρέπει να γίνουν προσεκτικά και χωρίς βιασύνη, γιατί «Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον θαυμασμό που έχει προκαλέσει το μοναδικό αυτό μνημείο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, το χαρακτήρισε “κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον” και εξήρε τη σημαντικότητα της ανασκαφής και μεγαλοπρέπεια και τη σπουδαιότητα του μνημείου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά “το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ανασκαφική ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες αλλά και στις περαιτέρω εργασίες για τη διερεύνηση του Τύμβου, όπως η τομογραφία που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα απεικονίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υπέδαφος, και συγκεκριμένα ποιο είναι το τεχνητό, ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές.
Σε ό,τι αφορά την ανασκαφή στο σύνολό της ο κ.Τασούλας πρόσθεσε ότι γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Με το πέρας της πρώτης φάσης, της σωστικής διαδικασίας και την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και συντήρησης για τις οποίες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την κ. Παναγιωταρέα σε μία εβδομάδα, θα ακολουθήσει η φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου.
Το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο σε λίγους μήνες για τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους αλλά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα, κάποιων χρόνων, για να γίνει επισκέψιμο και για το κοινό.
Τον Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν η γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας κ. Κατερίνα Περιστέρη και η υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής κ. Άννα Παναγιωταρέα.