Μνημεία ή όχι οι κατασκευές Καλατράβα;

Αναβλήθηκε τελικά το προγραμματισμένο για τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων θέμα του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων των κτιριακών εγκαταστάσεων που φέρουν την υπογραφή του Σαντιάγκο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο λόγος της αναβολής ήταν διαδικαστικός, καθώς μέχρι την ώρα της εξέτασής του δεν είχε αποστείλει εγγράφως τη γνώμη του επί του θέματος ο φορέας διαχείρισης του ΟΑΚΑ, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει η γνωμοδότηση.

Το θέμα του χαρακτηρισμού των έργων του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο (η στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, η στέγη του Ποδηλατοδρομίου, η στοά της Αγοράς, το Τείχος των Εθνών, ο βωμός της ολυμπιακής φλόγας, κ.α.) εισήχθη στο ΚΣΝΜ έπειτα από πρωτοβουλία της υπηρεσιακής αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, προκειμένου αυτά να προστατευτούν και να αναδειχθούν καλύτερα.

«Στόχος της κήρυξης είναι να μην καταστραφεί και εγκαταλειφθεί τελείως το συγκρότημα και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας», εξήγησε στο Συμβούλιο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Ωστόσο, οι απόψεις των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την αξία των έργων του Καλατράβα και την ανάγκη χαρακτηρισμού του κάθε ενός από αυτά διίσταντο.

Πηγή: ΑΠΕ