Δίνουν και παίρνουν οι εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού
«Για μια καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει» είχε κάνει λόγο η αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη αναφερόμενη στο μνημείο του λόφου της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ερώτηση για το αν θα είναι ευχάριστες οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη σχετικά με τις εξελίξεις της ανασκαφής στον λόφο Καστά, η κυρία Περιστέρη σημείωσε: «Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα»….
Την επόμενη ημέρα, στην προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου της αρχαιολογικής ομάδας όλοι κατάλαβαν τι υπονοούσε.
Η κοινή γνώμη είχε δει τις προσδοκίες της για κάτι μεγάλο να μικραίνουν απότομα όταν ανακοινώθηκε ότι ο τέταρτος χώρος ήταν γεμάτος χώματα και η σκαπάνη δεν έφερε στο φως κάποιο ψηφιδωτό αντάξιο του δευτέρου θαλάμου. Κάποιοι άρχισαν να μιλούν ότι δεν βρέθηκε ο νεκρικός θάλαμος. Η αποκάλυψη όμως σκελετού και κινητών ευρημάτων σε βάθος 1,60 μέτρων, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, άλλαξε μεμιάς το κλίμα.
Οι εκπλήξεις από το μνημείο του λόφου Καστά ίσως δεν έχουν σταματήσει ακόμη. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Σκελετός από τα χρόνια του Αλεξάνδρου έγραψαν τοBBC και η Mail online, ο σκελετός μπορεί να λύσει το αίνιγμα πιθανολογούσε το Associated Press, σκελετός αναδύθηκε από μυστηριώδη αρχαίο τάφο έγραφε το Discovery news, τάφος και σκελετός στην αρχαία Αμφίπολη μετέδωσαν το Euronews και το france tv info, όπως και άλλα Μέσα στην Ασία, στην Ωκεανία και στην αμερικανική ήπειρο.
Από το ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα κινήθηκαν επιστήμονες και απλός κόσμος που ενδιαφέρεται για το μυστικό που κρύβεται στον τάφο της Αμφίπολης. Έτσι άρχισαν πάλι να ακούγονται εικασίες για το ποιος είναι ο νεκρός. Άλλοι επιμένουν για την Ολυμπιάδα, κάποιοι μιλούν για Νέαρχο και άλλοι για τον επιστήθιο φίλο του Αλέξανδρου, τον Ηφαιστίωνα.