Διεθνές Συνέδριο για τα Επτάνησα στο Παρίσι

Iστορικοί, θεωρητικοί της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής αλλά και προσωπικότητες μέσα απ΄τον χώρο της λογοτεχνίας και του πολιτισμού συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864): πολιτισμικές επιπτώσεις ενός διπλωματικού ελιγμού» που διοργανώνεται στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Πρόκειται για χώρο άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της διοργάνωσης – η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της γαλλικής πρωτεύουσας- καθώς εκεί ιδρύθηκε η πρώτη έδρα Νεοελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως το 1801.

Εκατόν πενήντα χρόνια από την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, το συνέδριο αποτελεί ένα πρώτο εγχείρημα ώστε να φωτιστεί η σχετική συζήτηση από μια άλλη, ευρύτερη σκοπιά με δεδομένο ότι οι 17 εν συνόλω συμμετέχοντες εκπροσωπούν Πανεπιστήμια και πνευματικούς φορείς από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης.
«Μέχρι σήμερα τα επτανησιακά θέματα συζητούνταν από Ελληνες για Ελληνες» εξηγεί η κυρία Μαρία Τσούτσουρα, Διευθύντρια Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, από κοινού με τους Στεφάν Σαβάς καιΣαντρίν Μοφρουά. «Εν προκειμένω– συνεχίζει παρακάτω-  ο σκοπός είναι να υποστηριχθεί ότι τα Επτάνησα όχι μόνο είναι ελληνικά αλλά έχουν προσφέρει στον ευρωπαϊκό κόσμο έναν αιώνα ρομαντισμού κι έχει ενδιαφέρον ενδιαφέρον να διερευνηθεί η θέση του στην παγκόσμια κλίμακα αξιών».

 

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=649793