Από τις εκδόσεις “Ι.Σιδέρης” κυκλοφορεί το βιβλίο “Φιλοσοφία και νεοελληνική λογοτεχνία” του Δημήτρη Κόκορη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η φιλοσοφία και η λογοτεχνία προσπαθούν στον βαθύτερο πυρήνα τους είτε συγκροτημένα να αρθρώσουν είτε αμήχανα να ψελλίσουν απαντήσεις στα διαχρονικά και υπερτοπικά υπαρξιακά ερωτήματα, γι’ αυτό θέματα σαν τον έρωτα, τον χρόνο, την ανθρώπινη μοίρα και την υπαρξιακή δικαίωση, τον θάνατο, τη μοναξιά, το γνωστό και το άγνωστο, το εφικτό και το ανέφικτο προσεγγίζονται και από τις δύο. Απλώς το αναφαίρετο στοιχείο της πρώτης, που απορρέει από την περίπλοκη συνύπαρξη σκέψης, συναισθημάτων και γλώσσας, είναι η διανοητική διαδικασία που τείνει προς την καθολικευμένη αφαίρεση· το βαθύτερο θεμέλιο της δεύτερης είναι η γλωσσικά δομημένη συγκινησιακή δραστικότητα που οδηγεί σε αισθητική λειτουργία το πλέγμα ιδεών, συναισθημάτων και βιωμάτων.
Αναπόδραστο, λοιπόν, είναι η φιλοσοφία και η λογοτεχνία να συνευρίσκονται, εισχωρώντας δυνάμει η μία στην περιοχή της άλλης. Το ότι έχουν διαφορετικούς στόχους δεν αποκλείει την αλληλοδιείσδυση.
Η πλήρης χαρτογράφηση του περίπλοκου πεδίου συνύπαρξης και αλληλοεπηρεασμού φιλοσοφίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας παραμένει στην άλω του επιστημονικού αιτήματος. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι σχετικές μελέτες, αρκετές από τις οποίες είναι λειτουργικές και ιδιαιτέρως αξιόλογες, δεν είναι ακόμη τόσο πολλές, ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η πνευματική δυναμική, στο έδαφος της οποίας μπορεί να βλαστήσει μία επαρκής συνολική πραγμάτευση των συγκεκριμένων σχέσεων. Για να ωριμάσουν βαθμιαία οι συνθήκες, ώστε να προκύψουν συνθετικές και σφαιρικότερες αντιμετωπίσεις των σχέσεων φιλοσοφίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας, πτυχές των οποίων παραμένουν ουσιαστικά αδιερεύνητες, χρειάζεται να προηγηθούν μερικότερες προσεγγίσεις και έναν τέτοιο ρόλο φιλοδοξεί να επιτελέσει το ανά χείρας βιβλίο.
Ο συγγραφέας
Ο Δημήτρης Κόκορης (Πειραιάς, 1963) είναι νεοελληνιστής φιλόλογος (δ.φ.), επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελετήματα και βιβλιοκρισίες. Βιβλία του: Όψεις των σχέσεων της Αριστεράς με τη λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο 1927-1936 (Αχαϊκές Εκδόσεις, 1999), «Μια φωτιά. Η ποίηση». Σχόλια στο έργο του Γιάννη Ρίτσου (Εκδόσεις Σοκόλη, 2003), Για τον Χριστιανόπουλο. Κριτικά κείμενα για την ποίησή του (Εκδόσεις Αιγαίον, 2003),Ποιητικός ρυθμός. Παραδοσιακή και νεωτερική έκφραση (Εκδόσεις Νησίδες, 2006), Μεταφρασμένη ποίηση. Διδακτικές και κριτικές προτάσεις (Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ και Εκδόσεις Σφακιανάκη, 2007), Εισαγωγή στην ποίηση του Ρίτσου. Επιλογή κριτικών κειμένων (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009), «Λόγος γυμνός». Εισαγωγή στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου (Εκδόσεις Νησίδες, 2011), Για τον Ιωάννου. Κριτικά κείμενα(Εκδόσεις Αιγαίον, 2013).