Γιούνκερ και Τρισέ: Αποκλείεται Grexit - Έντονη δυσφορία με την ελληνική κυβέρνηση

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός Grexit, μιλώντας στο περιοδικό Politico, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την «απαράδεκτη έλλειψη συνεργασίας» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε, λόγω της «αδιαλλαξίας» που επιδεικνύει.  Εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας για καταβολή ενός νέου πακέτου διάσωσης είναι μακριά. Και προχωρώντας σε μια μάλλον αμφιλεγόμενη δήλωση, υποστήριξε ότι αντλεί την αισιοδοξία του όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα όχι από την επίτευξη προόδου αλλά από το γεγονός ότι οποιαδήποτε άλλο σενάριο πέραν της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι εκτός φαντασίας.

Ο Γιούνκερ, στην συνέντευξή του, απορρίπτει το επιχείρημα που χρησιμοποιούν πλέον αρκετοί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβάλλει στο να «σοβαρευτεί» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει, δε, ότι μπορεί η Ευρωζώνη να είναι πλέον προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ουδείς μπορεί να ξέρει την έκταση των συνεπειών μιας βύθισης της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη αλλά αποκλείω 100% αυτό το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» τόνισε.
Και αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών «κινούνται και πάλι προς την σωστή κατεύθυνση» αν και μένει ακόμη δρόμος «να διανυθεί».«Κάποια στιγμή είχα χάσει την υπομονή μου. Τώρα την ανέκτησα και δεν θέλω να τη χάσω και πάλι» υποστηρίζει.

Το ενδεχόμενο Grexit αποκλείει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεν φείδεται επικρίσεων για την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τρισέ υποστηρίζει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η κατάρτιση ενός αξιόπιστου σχεδίου μεταρρυθμίσεων για ν’ αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη», όπως σημειώνει, καλώντας την κυβέρνηση να το πράξει άμεσα.

Ο Τρισέ εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση γιατί υποσχέθηκε πολλά  σε όλους με αποτέλεσμα να υποσκαφθεί η αξιοπιστία της. Προσθέτει, όμως, ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση από το 2009, και ότι πρακτικά ήταν σε δύσκολη θέση και νωρίτερα απλώς η κρίσης επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση.

Επανέλαβε την γνωστή επωδό ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ όχι λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν εν μέσω κρίσης τα τελευταία χρόνια αλλά λόγω της κακής διαχείρισης του παρελθόντος και υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την σκληρή δουλειά που έχει γίνει την τελευταία πενταετία, έχει γερά θεμέλια και μπορεί να είναι βιώσιμη.

Ο Τρισέ δηλώνει ότι κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα γιατί αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επίτευξη ανάκαμψης με πρόγραμμα τέτοιο που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα είναι πολύ δύσκολο. Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, επισημαίνοντας ότι προφανώς ο πρώτος χαμένος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι οι Έλληνες αλλά σοβαρό πλήγμα θα δεχτεί και η υπόλοιπη Ευρώπη.