Κονστάντσιο: "Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη»

“Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη» δήλωσε κατηγορηματικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η συνθήκη δεν προβλέπει μια νόμιμη αποβολή χώρας από το ευρώ” συμπλήρωσε με νόημα.

“Τα capital controls θα επιβληθούν, μόνο εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και «εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει».

Σημείωσε μάλιστα ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ , «η αθέτηση πληρωμής προς έναν από τους πιστωτές δεν σημαίνει “αυτόματη” έξοδο από την Ευρωζώνη», καθώς και υποστήριξε πως η ποσοτική χαλάρωση θα διατηρηθεί έως ότου ρυθμιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Άλλωστε, παραδέχθηκε πως τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία κυμαίνονταν κάτω του 1%, έχρηζαν άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΕΚΤ. «Η δράση της ΕΚΤ ήταν επιβεβλημένη» εξήγησε.