Διαφωνίες και αιχμές στη Σύνοδο ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό - Σε εξέλιξη δεύτερη πολύνεκρη τραγωδία στην Μεσόγειο
Με δύο γιγάντιες επιχειρήσεις διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Ιταλίας, με τις χαμένες ανθρώπινες ζωές να μετριούνται σε εκατοντάδες μέσα σε λίγες μόνο ώρες και τον ανθρώπινο νου να μην μπορεί να χωρέσει το μέγεθος της τραγωδίας, συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Η συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχουν αργότερα εκτάκτως, και οι Υπουργοί Εσωτερικών μετά από τη σχετική τροποποίηση της ατζέντας από την Ύπατη Αρμοστή της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ενέταξε εμβόλιμα το θέμα της εκατόμβης νεκρών μεταναστών στα νερά της Μεσογείου, γίνεται σε βαρύ κλίμα και με τα πνεύματα ελαφρώς τεταμένα.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κύριοι υποδοχείς των μεταναστευτικών ροών, δεν κρύβουν πλέον την δυσφορία τους για αυτό που εμμέσως περιγράφουν ως «αδιαφορία» των υπολοίπων χωρών αλλά και της ΕΕ γενικότερα για το καθημερινό ανείπωτο δράμα που καλούνται να διαχειριστούν χωρίς επαρκή αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, αλλά με τεράστιο κόστος σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικό, ηθικό, ανθρωπιστικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό.
Δεν κρύβονται επίσης πλέον και οι διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης καθώς οι χώρες του νότου πιέζουν για συντονισμένη δράση που θα αντιμετωπίσει σταδιακά και τα αίτια της αύξησης των μεταναστευτικών ροών αλλά και εμμέσως ζητούν να επανεξεταστεί και η «κατανομή» των μεταναστών αυτών στις χώρες – μέλη της ΕΕ, δύο προοπτικές που άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ δεν «βλέπουν» με θετικό μάτι, θέλοντας να μείνουν όσο πιο μακριά γίνεται από το αυξανόμενο πρόβλημα.
Στην πρώτη γραμμή του «πυρός» η Ρώμη, η οποία, μετά από τις αλλεπάλληλες τραγωδίες των τελευταίων ημερών με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, ζητά πλέον να ξεκινήσουν συντονισμένες στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των διακινητών στην Μεσόγειο, εστιάζοντας φυσικά το ενδιαφέρον της κυρίως στην Λιβύη, και αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. Ο Ματέο Ρέντζι ζητά έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εντός της εβδομάδας, και πιέζει για συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο κατά των «δουλεμπόρων του 21ου αιώνα» και αφήνοντας διαρκώς αιχμές για την έλλειψη αλληλεγγύης από πλευράς ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας προχώρησε ένα βήμα περισσότερο παραδεχόμενος ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την ειρήνευση στις χώρες που έχουν βυθιστεί στο χάος και για την αποκατάσταση της κανονικότητάς τους ως λειτουργία, οι μεταναστευτικές ροές απελπισμένων ανθρώπων δύσκολα θα ελεγχθούν.
Σκληρός και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μασκάτ ο οποίος τόνισε ότι «μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε».
«Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς» σημείωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στην πρωτοβουλία Ρέντζι για έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και για άμεση προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής στρηγικής.
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός σχεδίου που θα έχει τρία επίπεδα: α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.