Το μήνυμα ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση και τόνισε ότι «αυτό ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό». Επίσης ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν την Δημοκρατία και να διαρρηγνύουν την κοινωνική ενότητα είναι γελασμένοι».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα κυβέρνηση στηρίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όσο και την ανάγκη το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να είναι κράτος δικαίου».
Παράλληλα ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ώστε να αποκτήσουμε όπως ανέφερε μία αστυνομία φιλική προς τους πολίτες και που θα σέβεται παράλληλα το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα. «Το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στου νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο τρόπος που λειτουργεί η αστυνομία αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας μίας χώρας.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «είναι μία αστυνομία που θα είναι αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα τηρεί κατά γράμμα το Σύνταγμα και τους νόμους».
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι πρώτος άξονας είναι η βελτίωση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας. Ο αστυνομικός είναι εργαζόμενος με ανάγκες και δικαιώματα, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίες, τα μέσα που τους παρέχονται και οι αποδοχές του πρέπει να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του.
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες των προηγούμενων ετών στο μισθολογικό επίπεδο», αν και όπως διευκρίνισε, «αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο δεύτερος άξονας, που επικεντρώθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού της αστυνομίας, που οφείλει να αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να εγγυάται την ασφάλεια του ίδιου του αστυνομικού. Μέρος της εκπαίδευσης, πρόσθεσε, είναι και η εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών και των νόμων.
Ο τρίτος άξονας αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αστυνομίας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και επίλυσης ζητημάτων όπως τα «αδιαφανή κριτήρια αξιολόγησης». «Οι τομές αυτές θα γίνουν με διαφάνεια και διάλογο, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες” διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου και της Αστυνομίας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία» εντός του σώματος (αναγνωρίζοντας πάντως ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της»), ενώ έκανε λόγο για «δράση οργανωμένων θυλάκων στο εσωτερικό του Σώματος».
Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η επίσκεψή του στο Υπουργείο «έχει όχι μόνο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα», και σημείωσε ότι ανέκαθεν όραμά του ήταν «η συμφιλίωση του πολίτη με την αστυνομία».