Εκλογές στα κατεχόμενα με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν και δεύτερο γύρο

Σ’ ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό διεξάγονται σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα κατεχόμενα, ή στην “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)” όπως την αποκαλεί η Τουρκία που είναι και η μόνη που την αναγνωρίζει. Αντίθετα, η Κύπρος τον νικητή των εκλογών των αναγνωρίζει ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, όχι ως Πρόεδρο της “ΤΔΒΚ”.

Στις σημερινές εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν και οι Τούρκοι που έχουν λάβει την υπηκοότητα της “ΤΔΒΚ”, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία πλειοψηφούν των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέρχεται στους 176.916.

Οι επτά υποψήφιοι είναι:

  • Ανεξάρτητοι: Ντερβίς Ερογλου, Μουσταφά Ακιντζί, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ, Κουντρέτ Οζερσάι και Μουσταφά Ουλάς.
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα: Μουσταφά Ονουρέρ.
  • Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: Σιμπέλ Σιμπέρ.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι για να υπάρξει νικητής θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, την 26η Απριλίου, καθώς φαίνεται ότι ουδείς εκ των υποψηφίων δεν θα συγκεντρώσει σήμερα 50+1%.

Ο Ντερβίς Έρογλου εξακολουθεί να προηγείται στα προγνωστικά του πρώτου γύρου για τις Προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, ωστόσο τα ποσοστά του φαίνεται πως ξεπερνούν μετά βίας το 30%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δυσκολεύεται να αυξήσει το έρεισμα της Προέδρους της Βουλής Σιμπέλ Σιμπέρ.

Αξιοσημείωτη δυναμική δείχνει τις τελευταίες ημέρες η υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μπορεί να ελπίζει και για νίκη στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και τις μετρήσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι Έρογλου αποκαθηλώθηκε από το 35%-37% και κύλησε στο 30%-32% δίνοντας ώθηση στα ποσοστά των Όζερσαϊ με 10% και Ακιντζί, με 25%.