Brussels Group υπό ασφυκτικές πιέσεις και καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων

Υπό κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, ο οποίος εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ ή για Grexit, αρχίζουν, το Σάββατο το απόγευμα, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς στο Brussels Group. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στο Παρίσι, στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, και κατά πληροφορίες θα συνεχιστούν στην βελγική πρωτεύουσα μέχρι και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας.

Στόχος, όπως όλα δείχνουν και επιβεβαιώνεται τόσο από δηλώσεις αξιωματούχων σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ (Μοσκοβισί, Τόμσεν κλπ) όσο και από ελληνικής πλευράς δια μέσου κυβερνητικών διαρροών και ανεπίσημων ενημερώσεων, δεν είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις 24 του μηνός. Πλέον, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Επόμενος «σταθμός» για το ελληνικό θρίλερ φαίνεται, τουλάχιστον με βάση όσα λέγονται, να είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μάη καθώς η πλειοψηφία των δανειστών, με βάση τα δημοσιεύματα, ανησυχεί ενόψει της δόσης των 760 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την αμέσως επόμνη ημέρα.

Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ακούραστα ότι στόχος της είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές αλλά στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού που θα σέβεται τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά ταυτόχρονα θα σέβεται και την λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου και δεν θα επαναφέρει την οικονομία στην λιτότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου δια του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει θέσει τη γραμμή διαπραγμάτευσης: στα τέσσερα αγκάθια για τα οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο προχθεσινό μήνυμά του μέσω του Reuters (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις) βλέπει την ανάγκη για πολιτική λύση.

Η Αθήνα, η οποία διαμηνύει ότι προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με εντελώς συγκεκριμένες και κοστολογημένες λεπτομερώς προτάσεις, αποσκοπεί στην προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα (πιθανότατα σε πρώτη φάση μέσω του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα) και η λύση-πακέτο τον Ιούνιο για την επόμενη μέρα. Αν και μέχρι στιγμής η επιδίωξη αυτή μπλοκάρει στις πιέσεις για συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που ασκείται από τους δανειστές, το Bloomberg μετέδιδε ότι οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας δεν εμφανίζονται έτοιμοι να «αφήσουν την χώρα να πέσει» από το ευρώ, τουλάχιστον όσο  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει προθυμία να ευθυγραμμιστεί τουλάχιστον με τις βασικές απαιτήσεις.

Επικαλούμενο δύο πηγές που υποστηρίζει ότι έχουν «καλή γνώση» των συζητήσεων το Bloomberg  αναφέρει ότι ακόμη και στο Βερολίνο υπάρχει η διάθεση να επιτραπεί μια αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία στην ελληνική πλερυά προκειμένου ν’ αποτραπούν άλλες εξελίξεις. Βασική προϋπόθεση, όπως σημειώνεται είναι να δεσμευτεί η Αθήνα για κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Άλλες πηγές, προσκείμενες στις Βρυξέλλες, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν το «κάπως βελτιωμένο κλίμα», που έρχεται βέβαια σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για σκληρή δουλειά που έγινε τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Παραδέχονται ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα βγει λευκός καπνός ωστόσο ποντάρουν στο ότι θα σταλούν θετικά μηνύματα και ίσως κάτι «περισσότερο απτό».

Από ελληνικής πλευράς, στο Brussels Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη. Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).