So You Want to Write a Book?

“Δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε.” Ο λόγος από τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον πρόεδρο Obama, με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών μας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία χθες στο Λευκό Οίκο. Μπορεί όμως η συνομιλία των δύο ανδρών να ήταν σύντομη, αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό μας, πρόλαβαν να συγκρίνουν τις εμπειρίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων, αλλά και να συμφωνήσουν ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί μια πιθανή αποσταθεροποίηση.

Ήταν χρήσιμη η συνάντηση για τη χώρα μας; Ποιος ξέρει. Μια νέα όμως πληροφορία μας επιτρέπει να δούμε τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών από ένα διαφορετικό πρίσμα: ο Γιάνης Βαρουφάκης εκδίδει νέο βιβλίο, όπωςδιαβάζω στην Καθημερινή, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Nation Books τον Ιανουάριο του 2016. Στην περίληψη του έργου, το οποίο καταπιάνεται με την Ευρωπαϊκή κρίση,διαβάζουμε: “στην επική μάχη για την ευρωπαϊκή ακεραιότητα και ψυχή, οι δυνάμεις της λογικής και του ανθρωπισμού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες μορφές αυταρχισμού.” Τι σε πειράζει εσένα, θα μου πείτε. Μπορεί ο κύριος Βαρουφάκης να είναι απλώς πολυγραφότατος. Ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να λύγιζαν από το πυρετώδες πρόγραμμα ενός υπουργού Οικονομικών εν μέσω κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει όμως αποδείξει πως είναι διαφορετικός! Τόσο διαφορετικός που φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και η υπόνοια ότι αξιοποιεί τη θέση του και την προβολή που του παρέχει αυτή για ίδιον όφελος, είναι βλαβερή για την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Δεν είναι φυσικά το πρώτο δημόσιο πρόσωπο στην ιστορία που το κάνει.

Αρκετοί πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι γράφουν βιβλία, πληρώνονται για να μιλούν σε συνέδρια ή μπαίνουν σε διοικητικά συμβούλια εταιριών. Λογικό. Έχουν όμως τη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η θητεία τους και να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική. Και βέβαια, δεν γράφουν βιβλία στο μέσο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τα κύρια διακυβεύματά της. Αντίθετα, αφιερώνουν κάθε λεπτό της ημέρας στη θετική της έκβαση.