Αλ. Τσίπρας: Απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στη συνέχισή τους μέχρι την τελική τους ευόδωση.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ότι είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλητικές παρεμβάσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε, μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, αλλά και το τέλος της τουρκικής NAVTEX, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών αποτελούν στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι την αμέσως επόμενη περίοδο θα συγκληθεί στη Λευκωσία τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, η οποία -όπως είπε- αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση συνεργασίας προς άλλες δυνάμεις. «Δεν θεωρούμε ότι η συνεργασία πρέπει να μείνει αποκλειστικά στις τρεις χώρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου, λόγω του πλούσιου φυσικού τους πλούτου.  Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στον χάρτη, σε μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.

«Υπάρχουν στην περίπτωση της Κύπρου ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο κοιτάσματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική ώστε να δημιουργήσουμε προυποθέσεις ανάπτυξης», συνέχισε. Αναφορικά με τις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Ρωσία, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ρήξης με την Ε.Ε., καθώς ως κυρίαρχα κράτη έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με μια σειρά από χώρες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στη 1 μετά το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα του παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Ακολούθως στις 18:00 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.