Έκτακτη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ

Με την διευθύντρια του ΔΝΤ συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, εκτάκτως στην έδρα του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εαρινών συσκέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το περιεχόμενό της δεν έχει γίνει, αρχικώς τουλάχιστον, γνωστό αλλά προφανώς στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

O Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας αλλά και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Ωστόσο στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση έγινε ώρες μετά το δημοσίευμα δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο υποστήριζε ότι υπήρξε «ανεπίσημο» ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, κάτι που το Ταμείο αρνήθηκε να δεχτεί. Το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Η δε Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη αιτήματος αλλά υποστήριξε ότι την τελευταία 30ετία καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει καθυστερήσει αποπληρωμή δόσης δανείου της.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».  Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Αργότερα την Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης έχει προγραμματιστεί να παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η εκδήλωση γίνεται παρουσία του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλά σε θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings, μια ομιλία που θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και με το ποια θα μπορούσε να είναι μια πιθανή μελλοντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και το ΔΝΤ. Στο συνέδριο, σε άλλο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)» θα μιλήσει και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ο Γ. Βαρουφάκης. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντοάν και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.