«Πυρ ομαδόν» του γερμανικού Τύπου με δημοσιεύματα περί Grexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup αλλά και χώρες της Ευρωζώνης έχουν προετοιμάσει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει δημοσίευμα του περιοδικού EuroInsight το οποίο συνδέεται με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ. Σύμφωνα με το περιοδικό, μεταξύ των χωρών που έχουν εκπονήσει τέτοιου είδους σχέδια, συγκαταλέγονται και η Γερμανία (σχετική πληροφορία δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit), η Πορτογαλία, και όπως έχει γίνει γνωστό από την περασμένη εβδομάδα και η Φινλανδία, όπως προκύπτει από δημοσίευμα που επικαλείται την ύπαρξη συγκεκριμένου εγγράφου στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Όπως υποστηρίζει το EuroInsight, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανεπισήμως, υποστηρίζουν ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια για την αντιμετώπιση ενός Grexit ως προς τις συνέπειες που αυτό θα έχει στις χώρες τους ή στα όργανα στα οποία συμμετέχουν, αν και όλοι, όπως σημειώνεται, προσπάθησαν «να υποτιμήσουν» την προετοιμασία αυτή ως προς την πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα. Επισήμως, εννοείται, ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πρόκειται να παραδεχτούν τίποτε σχετικό.

Το θέμα γίνεται προσπάθεια να αγγίζεται με πολλή προσοχή, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος την Τρίτη, αφού πρώτα παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το επίπεδο ανάπτυξης στην Ελλάδα εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για 2,5%, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί «μια κρίση» με την Ελλάδα, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίσει αν αναφέρεται στο ενδεχόμενο Grexit ή σε κάτι άλλο.

Κοντά σε έξοδο από το ευρώ «βλέπει» την Ελλάδα και δημοσίευμα του Der Spiegel, ή τουλάχιστον ο Νίκολαους Μπλόμε, μέλος της αρχισυνταξίας του γερμανικού περιοδικού και πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild. Σε σχόλιό του, ο Μπλόμε υποστηρίζει ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως συνέβη και πριν ακριβώς από πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια».

Κατά την άποψη του Μπλόμε «60 μήνες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 240 δις ευρώ βοήθειας, πολλά λεφτά και τρεις αθηναϊκές κυβερνήσεις είναι αρκετή δόση πολιτικής. Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πριν από σχεδόν ακριβώς πέντε χρόνια, η κατάσταση ήταν η ίδια. Όλος αυτός ο χρόνος, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα».

Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ευρωκρίσης αρχίζουν να ανακάμπτουν, όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξανεμίσει μέσα σε 100 μέρες τις έστω και μικρές επιτυχίες των προκατόχων της, τη μικρή ανάπτυξη, την εμπιστοσύνη, το (πρωτογενές) πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον Νίκολαους Μπλόμε τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στα πεδία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της πολιτικής αποτυχίας, των ιδιωτικοποιήσεων. «Και τώρα; Και πάλι εκλογές; Άλλα 240 δις; Άλλα 5 χρόνια; Ή η παραδοχή ότι δεν πρόκειται να πετύχει με την Ελλάδα και το ευρώ;». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος.

Υποστηρίζει, δε, ότι ο μοναδικός λόγος που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ είναι ότι κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει ν’ αναλάβει την ευθύνη ενός Grexit. Στο σημείο αυτό η άποψη του Μπλόμε συμπίπτει ως ένα βαθμό με τις εκτιμήσεις που φιλοξενεί το Euro Insight σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται κανείς να πει στην Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ, αλλά απλώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις δια της αδράνειας θα το «αφήσουν να συμβεί» σαν κάτι αναπόφευκτο.

Αξίζει, πάντως, και στις δύο περιπτώσεις να υπενθυμιστεί ότι πρόκειται για δύο γερμανικά έντυπα, όπως άλλωστε και η Die Zeit που αναφέρεται στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ, όπως και η Handelsblatt που φιλοξενεί την εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι είναι «απίθανη» μια λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Αλλά και η Suddeutsche Zeitung που φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για το πόσο «απογοητευμένοι» είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν βρίσκουν «κανέναν εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς ικανό να διαπραγματευτεί σοβαρά, να έχει τις σχετικές γνώσεις» και πεπεισμένοι ότι ακόμη και αν υπάρχει θέληση, δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον η δυνατότητα «να βοηθηθεί» η Αθήνα.