Το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ

Σενάριο για πτώχευση της Ελλάδας χωρίς την αποχώρηση της Αθήνας από την Ευρωζώνη επεξεργάζεται στο Βερολίνο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ». Όπως προκύπτει πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει διάφορα επίπεδα: το επίπεδο της χρεωκοπίας εντός ευρώ και το επίπεδο της εξόδου από το ευρώ αλλά με παραμονή στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, που επικαλείται τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες. Στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα έπρεπε να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε να αντέξει οικονομικά την καταβολή μιας δόσης στο ΔΝΤ. Το σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση έχει στόχο να μπορέσει η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας. Στις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει αναδιοργάνωση σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα».

Το παρόν σχέδιο έχει ως στόχο οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση. Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα «συνδέεται» με την Ευρώπη – μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.

Για τα σενάρια αυτά ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από δημοσιογράφους ο οποίος δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.