Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενδέχεται να υπογραφεί η συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναμένεται να υπογραφεί η κατ΄αρχήν συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, έργο το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Λαφαζάνης, σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM, σημαίνει επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, στα οφέλη για τη χώρα περιλαμβάνονται οι μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά, η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανταγωνισμού, περιορισμός ή εξάλειψη της οφειλής που προκύπτει από τη ρήτρα “take or pay” που προβλέπει την πληρωμή του αντιτίμου για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου, ακόμη και αν αυτές δεν καταναλώθηκαν.

Με το πιο σημαντικό όφελος για τη χώρα μας, όπως σημειώνεται να είναι η  δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία έναντι των εσόδων που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019 οπότε προγραμματίζεται η λειτουργία του αγωγού καθώς και η συμμετοχή ρωσικών εταιριών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Παράλληλα, να θυμίσουμε πως χτες Τρίτη, η ρωσική Κυβέρνηση ζήτησε δια μέσου του Υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο οποίος μίλησε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο “Ρωσία-24”, να ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στάση της όσον αφορά το νέο, “Νότιο” αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου “Τουρκικού” αγωγού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η ρωσική Κυβέρνηση, διεξάγει ήδη διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές για τη διέλευση του αγωγού. Για συμμετοχή της τον αγωγό εξέφρασε ενδιαφέρον και η Αθήνα κατά τις επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Μόσχα.

“Πρωτίστως θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο πρέπει να λύσει η ίδια η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ασχολείται με ενεργειακά ζητήματα. Σήμερα πρέπει να βγάλουν για τον εαυτό τους συμπεράσματα, να πάρουν αποφάσεις πώς θα αναπτυχθούν οι υποδομές, ώστε η Ευρώπη να εξασφαλίσει και πάλι τα φορτία του αερίου“, διευκρίνισε ο Α.Νόβακ.

Ο κ. Νόβακ, πρόσθεσε ότι “πολλές χώρες, με τις οποίες έγιναν διαπραγματεύσεις, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτών των υποδομών, οι οποίες θα μπορούσαν, εν μέρει, να επαναλάβουν τη διαδρομή του αγωγού South Stream (ειδικά σε Σερβία και Ουγγαρία),την κατασκευή του οποίου ακύρωσε η Ρωσία, τον περασμένο Δεκέμβριο”.

Πιο συγκεκριμένα , ο Ρώσος Υπουργός έκανε λόγο για αγωγό, που θα μεταφέρει όγκους φυσικού αερίου, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, δηλαδή μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, FYROM, Σερβίας, Ουγγαρίας, με κατάληξη στην Αυστρία.