Ο προφανής τρόπος που οι Ευρωπαίοι εταίροι «βλέπουν» ως μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα, αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία και ταυτόχρονα να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ, είναι – αν και εκλέχτηκε ως Αριστερός – να κυβερνήσει ως Δεξιός. Αυτό υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά της για την Ελλάδα η οικονομική εφημερίδα Financial Times.
«Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μη χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων» σημειώνει το δημοσίευμα. Και προσθέτει ότι με βάση την λογική αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανώς, αν προχωρήσει σε τέτοιες επιλογές, θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιδρούν στους συμβιβασμούς και ταυτόχρονα να έρθει «πιο κοντά» με τα μετριοπαθή κόμματα, όπως χαρακτηρίζονται από την εφημερίδα, που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου προκειμένου «να ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου».
Οι Financial Times ως ιστορικό μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα θέτουν την «Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ ενώ οι Αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο». Το δημοσίευμα σημειώνει ταυτόχρονα ότι από την πλευρά της Αθήνας, η πιθανότητα να κάνει «kolotoumba», όπως αναφέρεται και στο αγγλικό κείμενο, η κυβέρνηση Τσίπρα αμφισβητείται έντονα. Και ως επιχείρημα της άποψης αυτής παρουσιάζονται τα δύο νομοσχέδια που υιοθέτησε τον Μάρτιο η ελληνική βουλή: το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης και το νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», στο οποίο περιλαμβάνονταν οι ρυθμίσεις για την καταβολή σε δόσεις των χρεών προς το δημόσιο.
Ταυτόχρονα, αναφέρει το δημοσίευμα, η Βουλή υπό την Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει συστήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που εκνευρίζουν τους πιστωτές: η πρώτη εξετάζει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, η δεύτερη τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα υπάχθηκε στα μνημόνια και η τρίτη το κατά πόσο κάποια από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «παράτυπα» ή «παράνομα» ή «επαχθή», κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον αυτό αποδειχθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει υποχρέωση να τα αποπληρώσει.
«Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη» εκτιμά το δημοσίευμα. Συμπληρώνει, όμως, ότι παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει ένα «σχετικό πραγματισμό ακόμη και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως Πρωθυπουργός» επιλέγοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας «ανοίγματα», όπως λέει, σε «πτέρυγα της ΝΔ της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε», κάνοντας επίσης δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρά το ότι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έχει δηλώσει δημόσια «άθεος». Επίσης, είναι προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.Οι Financial Times εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει δείγματα ότι είναι ευέλικτος πολιτικός δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο όντως να κάνει «kolotoumba» και να έρθει σε ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν, όμως, ότι δεν θα πρέπει επίσης ν’ αποκλείεται το ενδεχόμενο να «ρίχνει γέφυρες» για να προετοιμαστεί να ηγηθεί ενός μετώπου πατριωτικών δυνάμεων σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας. Το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, θα φανεί σε λίγες ημέρες καταλήγει το δημοσίευμα.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο