Αγωνιώδεις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας -Τα "καυτά μέτωπα" των διαπραγματεύσεων

Με τον χρόνο να λιγοστεύει ανησυχητικά μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παλεύει να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Η διαπραγμάτευση ωστόσο “σκοντάφτει” σε πέντε σημεία, στα οποία για την ώρα φαίνεται δύσκολο να βρεθεί λύση.

Πρόκειται για το δημοσιονομικό κενό, τον ΦΠΑ, τη μείωση των συντάξεων, τις ομαδικές απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικά για τις μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανένδοτη, την ώρα που δημοσίευμα της FAZ επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης που περιγράφει ως “σοκαριστική” την εμπειρία της διαπραγμάτευσης και δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα, στο οποίο ο έλληνας εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ περιγράφεται ως “ταξιτζής”, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών που προέβη σε διάψευση των γραφομένων.

Το ίδιο κλίμα, αυτό της απογοήτευσης των δανειστών, μεταφέρει ωστόσο και δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα ίσως “έκαψε” την τελευταία της ευκαιρία για συμφωνία με τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση, αποξενώνοντας τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και μάλιστα τη στιγμή που τους χρειάζεται όσο ποτέ.

Αλλά και τα μηνύματα από τους θεσμούς δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν ο Γ. Βαρουφάκης θα εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν στην Ουάσιγκτον. Επίσης, ο Μ. Ντράγκι έστειλε το δικό του μήνυμα με το “μλόκο” της ΕΚΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Παρά τα ανησυχητικά σημάδια, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου αν και ακούγονται πλέον φήμες ακόμη και για έκτακτο Eurogroup λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων για αύξηση εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά πουν δεν θα έχουν σχέση με μειώσεις συντάξεων ή άλλα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Όπως επισημαίνουν έλληνες πολιτικοί αναλυτές θα χρειαστεί μια υπέρβαση απ’ όλες τις πλευρές, πρωτίστως από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απειλητικά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο διάστημα είναι πιθανό η ελληνική πλευρά να βρεθεί στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.