Times: Η ΕΕ προετοιμάζεται μυστικά για Grexit

Για ύπαρξη μυστικών σχεδίων προετοιμασίας ενόψει ενός Grexit στην ΕΕ κάνει λόγο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Times το οποίο, ουσιαστικά, αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του υπομνήματος που έχει επεξεργαστεί το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών και έγινε γνωστό την Μ.Πέμπτη μέσα από δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Το άρθρο, που έχει τίτλο «η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μυστικό πλάνο για να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη», υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν επεξεργαστεί μυστικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα, προφανώς τον Μάη, η Αθήνα θα κηρυχθεί σε πτώχευση. Επικαλούμενο το υπόμνημα του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών το άρθρο αναφέρει ότι, όπως σημειώνεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο, αν δεν υιοθετηθούν εκτάκτως μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, η Αθήνα θα αναγκαστεί να προειδοποιήσει ότι «δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 763 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου», κάτι που όπως σημειώνουν οι Times θα σημαίνει χρεοκοπία.

«Με τη σιωπηρή έγκριση των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ξεκινά μια διαδικασία που στην ουσία έχει ως αποτέλεσμα να αποβληθεί η Ελλάδα από το ευρώ», αναφέρει το εμπιστευτικό φινλανδικό έγγραφο.  Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η Φινλανδία εμφανίζεται να είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα των τριών τελευταίων ετών από την ΕΚΤ έχουν θωρακίσει επαρκώς το ενιαίο νόμισμα ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου.

Οι Times προσθέτουν στο ίδιο άρθρο ότι η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες δείχνει πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έφυγαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξάλλου, δηλώνει ότι ενώ η Ελλάδα ζητά έκτακτη βοήθεια εδώ και δύο εβδομάδες,  δεν υπάρχει από τους εταίρους προθυμία να ανταποκριθούν μέχρι να δουν συγκεκριμένη και σαφή πρόοδο. «Η υπομονή έχει εξαντληθεί» φέρεται να δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters σε τίτλο δημοσιεύματός του σημειώνει: «H Ελλάδα πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ, έλαβε κεφάλαια για τις τράπεζες, ωστόσο οι αμφιβολίες παραμένουν».
Οι δημοσιογράφοι που το υπογράφουν σχολιάζουν πως η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε χθες τα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν η Αθήνα μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πιστωτών της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πριν ξεμείνει από ρευστό.

Εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού είναι το άρθρο του πολιτικού-οικονομικού περιοδικού που ουσιαστικά εκφράζει το Στέητ Ντιπάρτμεντ «Foreign Policy, με τίτλο: «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει το «σκληρό παιχνίδι» με τη Γερμανία». Στο άρθρο, ο συντάκτης Φιλίπ Λεγκρέν λέει ότι το Βερολίνο πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα εδώ και πολύ καιρό και εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει περισσότερες δυνατότητες άσκησης επιρροής. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «στρατηγική», ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, εκτιμά ο συντάκτης.