Μαξίμου: Επανεκκίνηση ελληνο-ρωσικών σχέσεων η συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα

Επαναθεμελίωση και επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων σηματοδοτεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες δίνουν έμφαση κυρίως στο σχέδιο για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς και στη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών. Αυτά ήταν, κυρίως, και τα θέματα, άλλωστε, που κυριάρχησαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό: οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και δια μέσου αυτής στην Ευρώπη, η χαλάρωση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα είναι ιστορικής σημασίας καθώς σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται και το ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις ρωσικές Αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Τσίπρας: Το ζήτημα της ελληνικής χρηματοδότησης είναι ευρωπαϊκό και θα λυθεί ευρωπαϊκά

«Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων αλλά και την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Β. Πούτιν σημείωσε ότι τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως «πέταξε και μία σπόντα» για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές απέκλεισαν, ουσιαστικά, την Gazprom πριν από περίπου δύο χρόνια, από το διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ υπό την πίεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς όπως είπε οι ρωσικές εταιρείες, εφόσον γίνουν διαγωνισμοί για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών, θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και ελπίζουν να μην αποκλειστούν εφόσον δεν είναι κατώτερες από όσες άλλες εταιρείες συμμετέχουν. πετώντας και μια «σπόντα» .

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την σημερινή μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς όπως είπε «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις» ενώ παράλληλα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για συμμετοχή της Ελλάδας στον «τουρκικό αγωγό» αλλά για «ελληνικό αγωγό» που θα περνά από το ελληνικό έδαφος και θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν προειδοποιήσεις στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα, λέγοντας με νόημα ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε συμφωνία «σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία» και πρόσθεσε ότι«συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων, σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη» και πρόσθεσε ότι μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει «ο οικονομικός πόλεμος». Ως προς το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «άρση του εμπάργκο» μόνο για τα ελληνικά προϊόντα αλλά συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι υπερκερασμού του αδιεξόδου αυτού, πχ δια μέσου της σύμπραξης των ρωσικών και ελληνικών εταιρειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε λακωνικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε καμία μορφή οικονομικής βοήθειας. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος», υπογράμμισε έντονα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά ευρωπαϊκή λύση, σε ένα πρόβλημα, που, όπως είπε, είναι ευρωπαϊκό. «Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση» σημείωσε με νόημα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει χάσει οικονομική δύναμη, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με τη λογική των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εμείς διαφωνούμε. Η πληγή εξαιτίας των αντίμετρων που αφορούν και τα ελληνικά προϊόντα είναι σημαντική».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τη ρωσική ηγεσία για την σταθερή της στάση στήριξης προς την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όπως είπε. Ο δε Πούτιν για το ίδιο θέμα υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που να είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».