Δεν θα λύσει η αστυνομία το πρόβλημα με τα επεισόδια και τις καταλήψεις

Την άποψη ότι τα επεισόδια και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων δεν θα τα λύσει μόνη της η αστυνομία εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μια ημέρα μετά τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, με αντιεξουσιαστές να γράφουν συνθήματα στη Βουλή και να καίνε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων, ο κ. Πανούσης σχολίασε ότι «όταν σε μια μεσαίου μεγέθους κατάληψη δεν πάρεις ήπια μέτρα, θα διογκωθεί και θα πάρεις πιο σκληρά μέτρα, αλλά αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι “μπαίνουμε σε μια διελκυστίνδα για κάθε τι που δεν αρέσει στον κόσμο να γίνεται μια κατάληψη”. Παράλληλα ο κ. Πανούσης διερωτήθηκε «γιατί οι πρυτάνεις δεν κάνουν περιφρούρηση; Που έχουν εξαφανιστεί οι φοιτητικές νεολαίες;» ενώ ερωτηθείς για τον λόγο που δεν παρενέβη η αστυνομία το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο κ. Πανούσης απάντησε ότι «η αστυνομία παρενέβη, έγιναν συλλήψεις» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα όπως είναι τα Εξάρχεια και τα συνθήματα αυτά έχουν να κάνουν με όλη την μεταπολίτευση. Τι θα λυνόταν από μια επιχείρηση στα Εξάρχεια; Σαράντα χρόνια καίγονταν».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αντεξουσιαστών, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει όριο από την άλλη πλευρά. Σεβασμός δεν υπάρχει; Αύριο τι θα κάνουν, θα κόψουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη;» και κάλεσε δικαστικές αρχές, αστυνομία, πρυτανικές αρχές όπως είπε χαρακτηριστικά «να δούμε τι στάθμιση έχει ο καθένας στα θέματα αυτά».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έγινε επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι «σταθμίσαμε ότι δεν άξιζε να κάνουμε τέτοια επέμβαση γιατί εκείνη την ώρα είχε “πάρει φωτιά” όλη η χώρα αν και πιεστήκαμε από τις δικαστικές αρχές» και αναρωτήθηκε «πού είναι τα όρια παρέμβασης αστυνομίας, δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκής κοινότητας;». Καταλήγοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παραιτήσεις γιατί, όπως είπε, «η θεωρία των παραιτήσεων δεν έχει νόημα» και ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας.