«Τέλος στην χρονοτριβή» ήταν το μήνυμα από το ΔΝΤ

Μέχρι την Κυριακή 19 Απριλίου  η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο Βrussels Group για να υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 24ης  Απριλίου συνοδευόμενη από «σταγόνες ρευστότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εσπευσμένη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον έγινε προκειμένου να ξεπερασθούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών. Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσινγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ό,τι έπρεπε». Το θέμα είναι ότι για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί καταρχήν ένα «πράσινο φως» επί της αρχής στις συνεδριάσεις του Euro Working Group την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει επεξεργαστεί ακόμη πιο λεπτομερώς τις προτάσεις της.
Την ίδια ώρα, εντός χώρα, η κυβέρνηση οδεύει από την μία «παραφωνία» τσην άλλη». Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο μεν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και μάλιστα με την κ. Λαγκάρντ να ασκεί πιέσεις επ’ αυτών και την ελληνική πλευρά ν’ ανθίσταται, ενώ αντίθετα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ έθεσε ζήτημα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για τα θέματα αυτά ή για το οποιοδήποτε άλλο. Τα γερμανικά ΜΜΕ, πάντως, υποστήριζαν ότι το ΔΝΤ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε και υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ.  Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι διαβεβαίωσε την κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της «στο διηνεκές».
Αναλυτές πάντως εκτιμούσαν ότι μετά και από αυτήν την συνάντηση, η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι ακόμη και αν επιτευχθεί κάποιου είδους απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων στο Euro Working Group και ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup (πληροφορίες έφεραν την κ. Λαγκάρντ να επιμένει μεν στα μέτρα αλλά να κάνει ένα τηλεφώνημα στον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζητώντας του να «χαλαρώσει» λίγο την πίεση στην Αθήνα ίσως  δια της λύσης της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων), τα «αγκάθια» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, δηλαδή κυρίως ασφαλιστικό και εργασιακά,  δεν πρόκειται να μετατεθούν για τόσο αργότερα όσο ήθελε η κυβέρνηση, δηλαδή για τον Ιούνιο αλλά πιθανότατα θα επανέλθουν άμεσα μέσα στον Μάη.Όσον αφορά δε στο ΦΠΑ, πάλι, προέκυψε «παραφωνία» από πλευράς κυβέρνησης. Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ έθεσε θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τις οποίες μετέδωσαν τα γερμανικά ΜΜΕ, δεν επιβεβαιώθηκαν. Πριν από λίγες μέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει ένα τέτοιο μέτρο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε την Δευτέρα ότι «είναι  ανοικτή η συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά».
Μετά τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με την κυρία Λαγκάρντ και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά την Τρίτη το ταξίδι της επιστροφής με σταθμούς το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη,  πληροφορίες τον θέλουν να συναντάται στο Παρίσι με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, με τη δεύτερη συνάντηση να δίνει νέα λαβή για σχόλια ότι όντως «ετοιμάζεται» κάτι για το ασφαλιστικό. Ο κ. Βαρουφάκης θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον σε δέκα μέρες για να λάβει μέρος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς υπουργούς Οικονομικών, αξιωματούχους του ΔΝΤ και κεντρικούς τραπεζίτες.