Εξεταστική από το 1981 προτείνει η ΝΔ

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια επί της πρότασης της κυβέρνησης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, η ΝΔ κατέθεσε την δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας, της προσφυγής της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, της ανάγκης υπογραφής Δανειακών Συμβάσεων και της επικαιροποίησης αυτών, συνδεδεμένων με «Μνημόνια». Η πρόταση της ΝΔ για έρευνα εκτείνεται χρονικά από το 1981 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον τρόπο αυτό μπορούν να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο Μνημόνιο και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. «Δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας», αναφέρει η πρόταση που υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με πρώτους υπογράφοντες τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Η ΝΔ, στην πρόταση που κατέθεσε, κατηγορεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη εξαιτίας των αντιφάσεων και παλινωδιών της και τονίζει ότι «η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση».

Στο κείμενο αναφέρεται η πρόταση εξεταστικής που είχε καταθέσει η ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2010, πρόταση εξεταστικής για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων και γι΄ αυτό τονίζεται ότι για την περίοδο 1981 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 ισχύει πλήρως εκείνη η πρόταση. Για την περίοδο μετά τον Ιανουάριο του 2010 η ΝΔ θυμίζει ότι «τον Μάιο του 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης», ακολούθησε η 2η Δανειακή Σύμβαση-Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης το Μάρτιο του 2012 και στη συνέχεια η 1η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης το Δεκέμβριο του 2012, η 2η Τροποποίηση το Δεκέμβριο του 2014, όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε επέκταση της Σύμβασης για τους 2 πρώτους μήνες του 2015 και η 3η Τροποποιητική το Φεβρουάριο του 2015, «όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για άλλους 4 μήνες μέσα στο 2015». Ειδικά για την 3η Τροποποίηση, η ΝΔ αναφέρει ότι «με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περιελήφθη και ένας πρόσθετος δυσμενής όρος: η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομολόγων ύψους 10,9 δις ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Η ΝΔ ζητεί να συγκληθεί η Ολομέλεια προκειμένου να αποφασίσει για την πρότασή της και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει, πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της «μετά το τέλος της 4μηνης παράτασης του Μνημονίου που ζήτησε και έλαβε η σημερινή Κυβέρνηση ως τέλη Ιουνίου. Διαφορετικά, κάθε τέτοια συζήτηση, όπως και αυτή της Εξεταστικής Επιτροπής που προτείνει η Κυβέρνηση, λειτουργεί μόνον αποπροσανατολιστικά, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα».

Πριν την έναρξη της συζήτησης για την κυβερνητική πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, η ΝΔ κατέστησε σαφές, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν επιθυμούσε να συζητηθεί η πρότασή της παράλληλα με αυτήν της κυβέρνησης και ότι θα επιθυμούσε να συζητηθεί μόνη της. Αντίθετη γνώμη είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, αλλά τελικά έγινε δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.