«Θα πληρωθεί κανονικά η δόση προς το Ταμείο» δήλωσε ο Γ.Βαρουφάκης

Την διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δόση της 9ης Απριλίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπληρωθεί κανονικά, έλαβε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο τους στην Ουάσινγκτον και η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. «Χαιρετίζω την επιβεβαίωση από τον Υπουργό ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση. Παράλληλα συμφώνησε με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων,και τόνισε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν λειτουργεί προς όφελος της Ελλάδας. Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δοθεί η δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ ήταν παραγωγική και διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει».

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στo brussels group, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στην φάση της δημιουργίας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο μπρέτον γουντς, η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει την θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης..

Κληθείς να σχολιάσει αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ο κι. Βαρουφάκης απάντησε πως «η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Brussels Group και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και με συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Για το ζήτημα της αποπληρωμής της δόσης Απριλίου, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, Πολ Τόμσεν, υπεύθυνος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι κ.κ. Βαρουφάκης και Ρουμελιώτης με την Καρολάιν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και Εθνικής Ασφάλειας. Η κ. Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Επίσης ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα (06/04) και με τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος έχει παρακολουθήσει από κοντά το ελληνικό ζήτημα και έχει επανειλημμένως παρέμβει με δηλώσεις του, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές. Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Παράλληλα παρακολουθούν στενά τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, θέμα, ωστόσο, που δεν αναμένεται να εξετασθεί στην συνάντηση.