Να αλλάξει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις επιχειρεί η κυβέρνηση

Να «ελαφρύνει» κάπως την ατμόσφαιρα η οποία έχει ιδιαιτέρως «βαρύνει» τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και την χρηματοδοτική ασφυξία αποπειράται η κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν σε αυτό βρίσκει, την τελευταία στιγμή, δύο αναπάντεχους συμμάχους.
Το γερμανικό Spiegel μετέδιδε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Αθήνα στους πιστωτές την Τετάρτη είναι «βελτιωμένη» σαφής και και κοστολογημένη, σύμφωνα με ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών που εικάζεται ότι είναι το γερμανικό. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η νέα αυτή λίστα αναθερμαίνει τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε.
Λίγο αργότερα, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το …Spiegel το οποίο νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι το Ταμείο αποσύρει το προσωπικό του από την Αθήνα θέλοντας να εκφράσει την δυσφορία του για τον αργότατο ρυθμό των διαπραγματεύσεων και εκτιμώντας ουσιαστικά ότι δεν επίκειται συμφωνία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι ουδέποτε αποσύρθηκε το προσωπικό του από την Αθήνα και ότι αν παρατηρήθηκαν μετακινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκ περιτροπής αποστολής υπαλλήλων του σε οποιοδήποτε πόστο χρειάζεται.
Οι δύο αυτές εξελίξεις, οπωσδήποτε, «χαλάρωσαν» λίγο την καταστροφολογική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από δημοσιεύματα που ανέσυραν το Grexit, την χρεοκοπία ή την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος αλλά και από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων τις Βρυξέλλες ότι δεν επίκειται συμφωνία γρήγορα.
Έτσι, οι διαβεβαιωτικές διαρροές από κυβερνητικές πηγές αλλά και οι καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι «διαχειρίσιμη» όσο και αυτή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η χώρα για τον Απρίλιο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας «αφού τα έσοδα του Μαρτίου ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο», δεν ακούστηκαν εντελώς εκτός κλίματος την Παρασκευή το απόγευμα.  Για ώρες, επίσης, την Παρασκευή το απόγευμα, το οικονομικό επιτελείο συνεδρίαζε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και κατά πληροφορίες γίνεται προσπάθεια η λίστα που έχει αποσταλεί να υποστεί και περαιτέρω επεξεργασία σε κάθε της λεπτομέρεια, έτσι ώστε στις συνεδριάσεις του Euro Working Group την Μ. Τετάρτη το απόγευμα και την Μ. Πέμπτη το πρωί η ελληνική αντιπροσωπεία να προσέλθει με ακόμη πιο πειστικά επιχειρήματα.
Η προσπάθεια αυτή, όπως κατέστη σαφές, θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο και πιθανότατα να υπάρξει νέα αντίστοιχη σύσκεψη την Μ. Δευτέρα. Στόχος, κατά τις πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητα η εκταμίευση μέρος της εναπομείνασας δόσης αλλά ίσως η εξασφάλιση μιας μικρής «ανάσας» από την ΕΚΤ υπό την μορφή της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ζητήσει ούτε έκτακτο Eurogroup..